Stäng

Juni blev en bra månad. Förutom en stark marknad var det också flera portföljbolag som kom med positiva nyheter. Carnegie Global steg med 6,0%.

  1. DaVita fick äntligen ett ok av de amerikanska myndigheterna att sälja sin sjukhusverksamhet. Affären tillkännagavs redan 2017, men godkännandeprocessen har dragit ut på tiden. Det fick många att börja tvivla på om affären överhuvudtaget skulle godkännas. Jag är väldigt positiv till försäljningen. DaVita får ungefär 4,5 miljarder dollar för en olönsam verksamhet. Det är inte konstigt att aktien är upp 26 procent sedan affären blev klar.
  2. Howard Hughes Corp är ett lite udda och bortglömt fastighetsbolag som vi har ägt sedan 2017. Det har varit lite frustrerande se gapet mellan aktiens pris och mitt uppskattade värde öka under det senaste året. Jag tycker att bolaget är värt minst 160 dollar per aktie, men har kunnat bara kunnat se på när aktien gått ner till 92 dollar som lägst. Lyckligtvis har även ledningen av bolaget tröttnat på felprissättningen och under juni rapporterades att de anlitat en rådgivare för att sälja hela eller delar av bolaget. Sedan dess har kursen stigit med 40 procent. Jag tycker dock fortfarande att bolaget är undervärderat och tror att ett eventuellt försäljningspris kommer att vara högre.
  3. Slutligen har vi fått de första goda nyheterna från Bayer på länge. Först och främst har det kommit indikationer på att de skadestånd som bolaget skulle betala kommer att sänkas. Detta skulle förmodligen betyda att framtida förlikningar kommer att vara lägre än vad som hittills antagits. Utöver det rapporterades det att Elliott Management, en framgångsrik hedgefond, gjort en stor investering i bolaget. Elliott gick ut och berättade att de trodde Bayer är värt minst 50 procent mer än dagens pris. Märkligt nog fick detta större effekt på aktiekursen än nyheterna om skadestånden

Mer läsning!

Carnegie Globals förvaltare Mikael Tarnawski-Berlin intervjuas av Börshajen i ”Carnegie Fonders fondguide – så sparar du dig till miljonär”.