Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

De politiska och makroekonomiska faktorerna fortsätter att dominera nyhetsflödet på de afrikanska marknaderna. Såväl Sydafrika som Kenya, Egypten och Ghana sänkte räntorna i mars som ett resultat av stabilare makroekonomi och fortsatt fallande inflation.

Kreditinstitutet Moodys avstod från att sänka Sydafrikas kreditvärdighet till skräp och valde istället att höja utsikterna till stabil från negativ. Innebörden blir att Sydafrika inte kommer att nedgraderas till skräp det närmaste året om inget oförutsett händer. Den positiva anda som har dominerat Sydafrika sedan Ramaphosa tillträde som ANC:s nya ledare har fått sig en törn i samband med att debatten kring landfrågan åter har aktualiserats och debatteras offentligt.

Det är en viktig fråga för Sydafrika inför framtiden, och en lösning som alla i samhället kan enas kring är avgörande för att stärka äganderätten och locka fram välbehövliga investeringar.

Den sydafrikanska och den nigerianska aktiemarknaden föll i mars. Den sydafrikanska drogs särskilt ned då Naspers föll i linje med Tencent och andra liknande bolag i omvärlden, vilket också påverkade fonden negativt. Fondens innehav i sydafrikanska banker och konsumentbolag utvecklades långt bättre än marknaden generellt.

Bästa aktiemarknader i Afrika var annars Egypten och Kenya. Egypten gick till val i mars och som väntat vann den sittande presidenten Sisi med stor majoritet. Två räntesänkningar i Egypten har gett marknaden nytt liv och återaktualiserat egyptiska bolags eventuella inkludering i MSCI Emerging Market i maj. Det skulle återigen sätta Egypten på kartan för många internationella förvaltare vilket ses som positivt ur flera perspektiv. Ytterligare indikationer på att man avser lätta på kreditrestriktionerna i Kenya gjorde att den kenyanska marknaden fortsatte gå starkt. Marockanska Brasserie du Maroc och HPS släppte helårsresultat som låg i linje med förväntningarna, och bolaget höjde utdelningarna.

Turbulensen på de internationella aktiemarknaderna i spåren av den amerikanska handelsretoriken börjar påverka även de afrikanska börserna, framförallt den sydafrikanska i det korta perspektivet. Enskilda sektorer har gått starkt och vinsthemtagningar är inte oväntat. De fundamentala underliggande faktorerna är dock fortsatt positiva vilket borde avspeglas i utvecklingen i det lite längre perspektivet.