Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Geopolitisk risk, mer specifikt Rysslands relation med USA, har varit temat under hela augusti. Den ökade risken har fått rubeln att falla kraftigt och skapat stor volatilitet på börsen.

Ett starkt oljepris har dock gjort att olja- och gassektorn varit en säker hamn under månaden. Novateks framsteg med LNG-projektet Yamal- LNG har gjort att denna aktie varit speciellt stark. Många bolag inom oljesektorn har också kommit med mycket starka rapporter, vilket naturligtvis tolkats positivt av marknaden.

Gazprom Neft uppvisade t ex en EBITDA-tillväxt på hela 37 % för andra kvartalet. Detta var inte bara en priseffekt utan bolaget levererar också god produktionstillväxt. Surgutneftegaz kom även de med en stark rapport. Kassan i bolaget är nu hela 46 miljarder dollar och preferensaktien borde ge en utdelning på ca 20 för året.

Lukoils EBITDA växte med 34 % jämfört med första kvartalet, vilket var bättre en förväntningarna. Bolaget kommer också att börja köpa tillbaka aktier, vilket ger aktien stöd. Även Gazproms resultat för andra kvartalet överträffade förväntningarna. Intäkterna steg t ex med 31 % på årsbasis.

Det som håller tillbaka marknaden är hot om nya amerikanska sanktioner. Nya förslag på sanktioner från Washingtons sida diskuteras nästan dagligen. Kongressen publicerade nyligen en ”draft bill” på förslag till nya sanktioner. Bland annat föreslås sanktioner mot ryska politiker, oligarker och andra personer med anknytning till Putin, sanktioner mot transaktioner relaterade till ryska energiprojekt, sanktioner mot ny rysk skuld, sanktioner mot personer som kan underlätta ”cyberaktiviteter”, en begäran att man ska undersöka om Ryssland kan anses sponsra statsterrorism och ett förbud för amerikaner att vara engagerade i oljeprojekt i Ryssland. Då kongressen under de kommande 2–3 månaderna kommer att fortsätta diskutera sanktioner blir dessa kritiska för de rysk-amerikanska relationerna och därmed för riskpremien.

För att minska trycket på rubeln beslutade den ryska centralbanken under månaden att avsluta sina planerade köp av utländsk valuta. Köpen kommer att återupptas när situationen förändrats. Syftet är att öka förutsägbarheten på de finansiella marknaderna.