Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Under februari rörde sig inte marknaden särskilt mycket utan höll sig runt 1200 på RTS-index. Trots ett något högre oljepris har marknaden svårt att bryta igenom 1200-nivån.

Ryska centralbanken beslutade att behålla räntan oförändrad på 7,75 procent, vilket var precis som väntat. Banken uttalande var dock duvaktigt vilket ger förhoppningar om sänkningar framgent. Banken noterade att inflationen löper i den lägre delen av förväntningsspannet och att hushållens inflationsförväntningar inte är stigande.

Som sista betydande ratinginstitut uppgraderade Moody´s Ryssland från junk till investment grade. Beslutet var väntat och fick ingen marknadspåverkan.

Två amerikanska senatorer föreslog i mitten av månaden nya Daska-sanktioner (Defending American Security from Kremlin Agression Act). Sanktionerna ska riktas mot Rysslands aktiviteter i Syrien, Ukraina och Kertjsundet och kan komma att beröra banker som stödjer Rysslands agerande mot demokratiska institutioner i andra länder, LNG-projekt i andra länder, lokal informationsteknologi, rysk statsskuld, politiker, oligarker och andra som stödjer illegala och korrupta aktiviteter i Ryssland. Situationen i Kertjsundet kan innebära individuella sanktioner samt sanktioner mot rysk varvsindustri, rysk oljeprospektering och ryska energiprojekt utomlands. Marknaden skakade först till på nyheten men repade sig sedan raskt.

Den amerikanske fondförvaltaren Michael Calvey, grundaren av Baring Vostok, och tre av hans kollegor arresterades nyligen i Moskva. De fyra misstänks av ryska myndigheter för bedrägeri. Fallet har drivits av FSB och inte av den reguljära polisen. Ytterligare detaljer om ärendet är inte tillgängliga i nuläget, men det hela förefaller mycket mystiskt och är knappast positivt för marknaden.

Stålbolaget Severstal rapporterade starka siffror för det fjärde kvartalet. Ebitda steg med 3 procent vilket var något bättre än förväntningarna. Konkurrenterna NLMK och MMK lyckades inte presentera lika starka siffror utan de redovisade lite sämre utveckling. Utdelningarna från alla stålbolagen är dock fortsatt mycket höga.

Gazproms finanschef Kruglov lät på en investerarkonferens i Singapore meddela att bolaget planerar att höja utdelningen till 50 procent av vinsten från och med 2020 när pågående investeringar är slutförda. Genomförs detta är det mycket positivt för aktien.