Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

 

Carnegie Fonder har skrivit under UN Global Compact. Därmed har vi förbundit oss att arbeta med de 17 Globala målen. Så här funkar det.

Tidigare i år var jag på det första årsmötet med UN Global Compact Network Sweden. Global Compact har funnits sedan 1999, men nu bildas alltså en lokal organisation. På plats för att inspirera var bland andra Lise Kingo, danskan som är ”direktøren for det hele”.

Basen i UN Global Compact är tio principer om hur näringslivet ska förhålla sig i frågor om mänskliga rättigheter, miljö, arbetsrätt och anti-korruption. För vår del, som aktiva förvaltare, kräver vi att de företag vi investerar i ska leva upp till dessa principer, vilket löpande kontrolleras.

Förra året, inför starten av Network Sweden, gick vi på Carnegie Fonder också själva med i UN Global Compact och förband oss därmed att bland annat arbeta med FN:s 17 Globala mål.

Så här gör vi:

  • Som investerare arbetar vi framför allt med mål nr 13 (Bekämpa klimatförändringen). Vi är med i CDP (tidigare Carbon Disclosure Project) och uppmanar våra innehav att mäta, redovisa och minska sina utsläpp av växthusgaser.
  • Som företag arbetar vi med mål nr 1 (Ingen fattigdom), nr 4 (God utbildning för alla) och nr 5 (Jämställdhet). Vi gör det genom att stödja Social Initiatives projekt för att ge utbildning åt flickor i Uganda och barn i Mumbais slum.

 

Mer läsning. ESG-rapport: Governance och gröna obligationer