Stäng

Efter förra månadens börsfest korrigerade Asien i maj. Carnegie Asia sjönk i värde med 6,76 %.

De asiatiska marknaderna sålde av under månaden efter en stark utveckling under våren. Sammanbrott i förhandlingarna mellan USA och Kina avseende handelskonflikten innebar förstås att oron spred sig. Trots att båda sidor försäkrat under vårvintern att man gjorde framsteg i förhandlingarna, blev det tydligt nu i maj att parterna är djupt oense på flera punkter. Trots att Kina gjort flera anpassningar för att reducera USA:s underskott i handeln med Kina, är Donald Trump inte nöjd. Konflikten handlar om andra frågor som är viktigare för USA. Skydd för patenträttigheter, industrispionage och missnöje med att statsägda kinesiska företag konkurrerar på ojämlika villkor är huvudproblemen. Samt att USA vill behålla sin position som nummer ett med världsherravälde. Kina utmanar denna position vilket inte faller i god jord hos Trump.

USA höjde tarifferna på kinesiska varor från 10% till 25% på import från Kina till ett värde av 200 miljarder dollar. Dessutom blockeras export av amerikansk teknologi till vissa kineska företag som Huawei som är en av världens största tillverkare av utrustning för telekommunikation. Kina har redan hotat med att införa högre tullar på import från USA samt att man överväger att begränsa export till USA av vissa sällsynta metaller som används i halvledarindustrin och som också utgör viktiga komponenter till mobiltelefonindustrin.

Analytikerna skriver ned Apples försäljning av Iphones i Kina med 50%. Det innebär svagare försäljning för hela kedjan med underleverantörer, för Apples produkter, i Taiwan och Sydkorea.

Ökad protektionism i en värld där alla affärsmodeller och försörjningsled är uppbyggda med utgångspunkt från frihandel och globalisering, gynnar ingen. Inte ens USA har någon praktisk nytta av denna utveckling. En vinnare kan ändå vara Samsung Electronics som kan öka sin marknadsandel för mobiltelefoner när Huaweis försäljning globalt drabbas. Nu återstår att se om detta endast är ett förhandlingsspel mellan parterna. Toppmötet i Tokyo i juni lär ge oss svar i den frågan.