Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Det globala investerar klimatet fortsatte att förbättras efter utgången av valet i Frankrike. Utländskt kapital är mer villigt att acceptera risk, vilket gynnar de asiatiska marknaderna. Carnegie Asia steg i värde med 3,4 procent under april.

Vi minskade fondens investeringar i Kina till förmån för Indien under april. Modis starkare politiska plattform efter valsegern i Uttar Pradesh innebär att han får möjlighet att rulla ut reformprogrammet i hela landet, vilket kommer att vara bra för ekonomisk tillväxt.

Indien har många framgångsrika företag inom fordonssektorn som gynnas när global efterfrågan på lastbilar förbättras. Den starka rapport som Volvo lastvagnar visade var ett tecken på detta. Förutom Motherson Sumi, som tillverkar komponenter till personbilar, har vi investeringar i Bosch India, med 85 % marknadsandel för bränsleinsprutning till dieselmotorer. Nytt bolag i fonden är Bharat Forge. De är världsledande på gjutna fordonskomponenter till lastbilar, tex. kardanaxlar och hjulaxlar.

Ett annat intressant investeringstema i fonden är teknologi. Fondens största innehav, Samsung Electronics levererade sin starkaste kvartalsrapport någonsin nyligen. Alla affärsgrenar utvecklas starkt med god lönsamhet. Även Sunny Optical som tillverkar kameralinser till telefoner växer snabbt.

Carnegie Asia nyinvesterade under månaden i Yes Bank, en mindre privat bank i Indien som växer genom utlåning till företag i nya sektorer. Ett bra exempel är att de finansierar förnybar energi som solkraftverk. De har även exponering mot internetbolag och sociala medier som utvecklas snabbt i Indien.

Vi ökade exponeringen mot Taiwan genom investering i Hon Hai som tillverkar mobiltelefoner åt Apple. Även innehavet i Largan Precision ökades. Fonden ökade också innehaven i Indien genom köp i Bharat Forge och Maruti Suzuki. Även innehavet i Samsung Electronics ökades. Innehaven i DBS Group och Central Plaza Hotel i Thailand avyttrades.