Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Såväl Stockholmsbörsen som Sverigefonden visade upp en fin positiv avkastning under oktober och de flesta globala index liksom vår egen börs, och ett flertal bolag, rör sig kring rekordnivåer.

Centralbankernas snart tioåriga show har inte bara pressat ner räntor till noll, eller minus i vissa fall, förändrat avkastningskrav och satt många regler ut spel utan faktiskt också åstadkommit en högkonjunktur som är hyfsat global och synkroniserad. Beviset på det senare kom bland annat i tredje kvartalets rapporter från industrin som var mycket goda med fortsatt stigande marginaler och dito omsättning. Särskilt stark är den hos bolag med exponering mot gruvsektorn som äntligen vaknat till liv liksom hos bolagen med hög Europaexponering.

Enda plumpen i rapportsäsongen, i alla fall att döma av kursreaktionerna, var de svenska bankerna som alla föll ganska kraftigt i oktober. I Swedbanks fall är det oron för den svenska bomarknaden, i Nordeas fall för dess kostnadsmassa och i SEB: s fall nog bara för att de också råkar vara ”bank”. Vi tillhör de som tror att bomarknaden håller på att korrigeras, särskilt eftersom vi byggt för mycket nytt till för höga priser men att bankerna i slutändan förlorar så mycket på detta är vi skeptiska till; snarare lär svensk konsumtion bli det stora offret.

Faktumet är att fondens tre bankinnehav nästan ger dubbla utdelningen mot övriga börsen samtidigt som pe-talet är närmare 20 procent lägre än marknaden i snitt. Lockande för oss långsiktiga.

På tal om långsiktighet noterar vi att en av månadens vinnare är SCA. Vi förklarade redan tidigt att det inte går att titta på pe-tal då bolaget är mitt i en investeringsfas samtidigt som skuldsättningen nästan är obefintlig. Trots kursuppgången tror vi skogen är värd mer än nuvarande börsvärdet (!) Om 2-3 år bör skogen kunna omfinansieras/skuldsättas upp till 15-20 miljarder kronor vars pengar kan hamna hos aktieägarna; det motsvarar drygt 30 procent av SCA:s nuvarande värde.