Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Carnegie Asias och Carnegie Indienfonds förvaltare Gunnar Påhlson har investerat i Asien i 28 år. Hur började det, Gunnar?

FONDPROFIL. Gunnar Påhlson har arbetat i finansbranschen sedan 1981 och på Carnegie Fonder sedan 2006.

”Som så mycket i livet var det en slump att jag kom att arbeta med Asien. Jag började som förvaltare på Handelsbanken i januari 1989, tre veckor innan Sverige avskaffade kapitalregleringen och tillät svenskar att investera i utländska aktier. Det året lanserade vi en rad utländska aktiefonder, bland annat en Asienfond och en Japanfond.”

Varför blev det Asien för din del?
”Vi var fyra personer som delade upp världen mellan oss. Chefen och de äldre kollegorna fick välja först. De valde förstås USA och Europa, som var de etablerade börserna då. Asien och Japan tillföll mig som yngst på avdelningen, och det har varit en mycket spännande resa att följa utvecklingen i Asien.

Vad tror du om fortsättningen?
”Ekonomierna i Asien är de som har potential att växa mest de närmaste decennierna. Redan nu bor nästan hälften av jordens befolkning i Asien, som också har en mycket ung befolkningsstruktur. Utbildningsnivån för nästa generation stiger, disponibel inkomst ökar snabbt och det finns ett uppdämt konsumtionsbehov hos unga.”

Har du några restips till den som aldrig har varit i Asien?
”För den som vill resa till Asien och uppleva annat än massturism föreslår jag: Skippa Thailand och åk till Bali, eller öarna bortom Bali som Lombok. På Bali lever invånarna tryggt förankrade i sin traditionella kultur och det är inte lika kommersiellt som i Thailand. Hyr en bil och åk norrut på ön upp i bergsbyarna och övernatta på något litet hotell och prova den indonesiska maten. Vietnam är också värt ett besök. Det förändras i rask takt. Passa på att åka dit innan det hinner förändras helt till ett modernt samhälle.”