Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Carnegie Småbolagsfond steg med 2,0 procent i januari, småbolagsindex steg med 0,6 procent och Stockholmsbörsens breda index steg med 1,6 procent, skriver förvaltaren Viktor Henriksson i sin månadsrapport.

Viktor Henriksson
Viktor Henriksson

Kindred bidrog positivt till fondens utveckling med en uppgång om 12 procent. Sektorkusinen Kambi, som tillhandahåller sportspelsprodukter för speloperatörer som exempelvis Kindred, kom med en positiv vinstvarning för förra årets fjärde kvartal i januari. I korthet kan man säga att kvartalet präglades av en ovanligt stor andel skrällar, och eftersom de flesta spelar på favoritsegrar är det goda nyheter för såväl Kambi som deras kunder spelbolagen. Även januari har präglats av många oväntade resultat i framför allt Premier League så gissningsvis har den positiva trenden fortsatt. Kindred har en stor andel sportspel. Aktien har länge haft en god utveckling, men bolaget är mycket välskött och balansräkningen medger fortsatta förvärv.

Cloetta, som haft problem med produktionsstörningar och svag försäljningsutveckling under 2017 avslutar året på ett tillfredsställande sätt. Kvartalet var utan missöden vilket gjorde att lönsamheten förbättrades. Bolaget överraskade med en extrautdelning vilket är välkommet och signalerar tillförsikt. Vi har minskat vårt innehav men ser likväl defensiva kvalitéer i bolaget och gör bedömningen att Cloetta bör kunna prestera bättre i år jämfört med 2017. Värderingen är låg jämfört med internationella konkurrenter. Aktien steg med 10 procent i januari.

Tele2 presenterade i januari ett samgående med Com Hem och affären mottogs inte väl. Tele2, som under det senaste året gjort allt rätt med en utomordentlig resultatutveckling samt en skicklig hantering av verksamheten i Holland, fick se aktiekursen gå ned i samband med att affären presenterades. Priset på aktierna i Com Hem var nog inte mycket att göra åt, men vi hade gärna sett en större skuldsättning och en mindre del egna aktier som betalning. Vi känner oss övertygade om att bolaget kommer att överleverera på de utlovade synergierna. I grund och botten ser vi affären som logisk. Vi tror på en fortsatt god efterfrågan på såväl mobil kommunikation som fast bredband och ser en logik i att kunna erbjuda båda delarna. Veckan efter att affären offentliggjordes presenterade Tele2 ännu en stark kvartalsrapport. Aktien backade med 2 procent i januari, vi har ökat innehavet.

BillerudKorsnäs var fondens sämsta innehav i januari med en nedgång om 14 procent. Bolaget har många goda grundförutsättningar ibland annat en hög lönsamhet för vätskekartongen samt att såväl konjunktur som e-handel lyfter efterfrågan på förpackningar. Kommande skogsaffärer kan öppna för en strategiskt intressant utveckling. Dock har bolaget under det senaste året drabbats av så många missöden att det inte kan kallas för otur. Bolaget har en nytillträdd vd som ger ett gott intryck och vi har en förhoppning om ett bättre 2018. Vi har minskat innehavet då högre investeringskostnader på Gruvön försvagar balansräkningen.