Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Du som vill ha aktivt förvaltade fonder i din tjänstepension bör titta närmare på Carnegie Strategifond och nya Carnegie Total, skriver vd Hans Hedström.

Ni som tidigare har tagit del av mina ledare vet att jag ofta propagerar för Carnegie Strategifond i pensionssparandet, vilket förstås också är den lösning jag själv har valt. Det är en starkt bidragande faktor till att jag förmodligen kommer att ha mat för dagen även när jag gått i pension. För detta betalar jag fondens förvaltningsavgift, 1,5 procent per år, samt en avgift till det försäkringsbolag min arbetsgivare har valt.

Det är lätt att tro att fondförvaltaren, i detta fall Carnegie Fonder, får förvaltningsavgiften. Men en stor del tar försäkringsbolaget för att bland annat kunna ersätta försäkringsförmedlarna. Det innebär att det är tre parter, nämligen försäkringsförmedlaren, försäkringsbolaget och fondförvaltaren som delar på förvaltningsavgiften.

I syfte att underlätta för spararna och förmedlarna har det vuxit fram fondförvaltare, som i andra sammanhang är okända, somi tjänstepensionssystemen erbjuder fond-i-fonder. Därigenom behöver spararen bara välja en fond och förvaltaren tar hand om allokeringen mellan tillgångsslag genom att placera i olika fonder.

På detta sätt har det skapats ytterligare ett lager som ska ha betalt, nämligen fond-i-fondförvaltaren. Den som sparar i en sådan fond inom tjänstepensionen betalar i många fall uppemot dubbelt så mycket i avgifter i jämförelse med mig som sparar i Strategifonden.

Som bekant innebär, allt annat lika, en högre avgift lägre pension. Det vet naturligtvis fond-i-fondförvaltaren, och för att inte påverka sin egen och andra mellanhänders lönsamhet snålar hen i stället in på förvaltningskostnaderna genom att investera i så billiga fonder som möjligt.

Det behöver inte nödvändigtvis vara fel, men den sparare som inte nöjer sig med indexförvaltning har anledning att bli besviken.

Vi tycker att pensionsspararna förtjänar bättre, till exempel Strategifonden, men den kan av vissa uppfattas som för smal med sitt nordiska fokus. Därför lanserar vi nu Carnegie Total, en fond-i-fond som bara investerar i aktivt förvaltade fonder.

Genom att fonden avgiftsfritt investerar i Carnegie Fonders fonder hålls de totala kostnaderna nere till maximalt 2,0 procent. På så sätt får du ett diversifierat fondsparande i aktivt förvaltade fonder med bra historik till en konkurrenskraftig avgift.

Så nästa gång du träffar din tjänstepensionsrådgivare som föreslår en fond-i-fond med okänt varumärke, be om en jämförelse med Carnegie Total eller Strategifonden.

Denna ledare är hämtad ur Utsikt, ett magasin som distribueras till andelsägare med fondkonto hos Carnegie Fonder.