Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Den ryska marknaden var mycket stark mot slutet av året. Det var framförallt det stigande oljepriset till följd av Opecs överenskommelse om att skära ner oljeproduktionen som drev marknaden. Förhoppningar om förbättrade relationer med USA och ett eventuellt avskaffande av de amerikanska sanktionerna påverkade också positivt, skriver Carnegie Rysslandsfonds förvaltare Fredrik Colliander.

Efter långdragna förhandlingar lyckades äntligen Opec och ett antal andra oljeproducenter komma överens om begränsningar av oljeproduktionen. Opec ska skära ner produktionen med 1,2 miljoner och övriga producenter med ytterligare 600 000 fat per dag. Ryssland har förbundit sig att skära ner 300 000 fat. Denna nerskärning ska fördelas proportionellt på alla de ryska oljebolagen. Den kortsiktiga effekten på oljepriset blev en omedelbar och kraftig uppgång.

De mer långsiktiga effekterna är mindre självklara. För det första gäller det att överenskommelsen håller och för det andra finns risk att andra producenter, framför allt de amerikanska skifferoljeproducenterna, nu ökar sin produktion och tar över de marknadsandelar som Opec nu frivilligt avstår.

Spekulationerna om att Donald Trump som amerikansk president ska gynna Putin och Ryssland har fortsatt. Många bedömare förutsätter att Trump ska låta avskaffa sanktionerna mot Ryssland och erkänna Rysslands ockupation av Krim. Följaktligen har den ryska riskpremien fallit kraftig och kapital har åter börjat flöda in i Ryssland. Valet av Exxonchefen Rex Tillerson som utrikesminister ses som mycket positivt för Ryssland.

I en mycket överraskande transaktion lyckades Ryssland privatisera 19,5 procent av Rosneft. Köpare blev oljestaten Qatars Sovereign Wealth Fund och tradingföretaget Glencore. Tidigare hade antagits att Rosneft själva skulle köpa aktierna men nu lyckades man alltså hitta två externa köpare.

I slutet av december höll president Putin sin årliga ”Frågestund”. Den varade i nästan fyra timmar vilket var betydligt längre än förra året. Angående ekonomin medgav han att realinkomsterna fortsatt att falla. Han tycker sig dock se att situationen nu vänt och att en ny positiv trend är på väg. Angående presidentvalet i USA sade han att han var glad för Trumps seger. Han hoppas att det nu ska finnas förutsättningar för förbättrade relationer mellan Ryssland och USA.