Stäng

Mars blev en ytterligare en månad av börsuppgång, om än i lugnare takt jämfört med starten av året. Fonden steg med 1,9 procent i mars.

Stillfront har fått en flygande start på börsåret och noterades för en kursuppgång om 31 procent i mars. I mars ökade de tyska bröderna Wawrzinek sitt ägande rejält genom bolaget Laureus Capital. Det här är intressant på fler än ett sätt. När Stillfront för ett drygt år sedan köpte brödernas bolag, Goodgames, blev de största ägare i Stillfront.

Det har funnits en oro för att de skall sälja sina aktier, när de nu väljer att istället signifikant öka sitt innehav och lägga sig precis under 30 procent ägande minskar risken för en stor aktieförsäljning samtidigt som det är en kraftfull signal om en stark tro på bolaget. Under året som gått har inte Goodgame-delen utvecklats riktigt lika bra som det ursprungliga Stillfront.

Att bröderna, som bör kunna Goodgames bättre än någon annan, ökar sitt innehav stärker vår tro på att Goodgames var ett riktigt bra förvärv. Vi noterar den kraftiga kursuppgången, men är av uppfattningen att värderingen var alldeles för låg i slutet av förra året. Vi ser en fortsatt potential i aktien.

I mars ägde uppdelningen av MTG rum. Dataspel och e-sport hamnade i MTG, tv och radio i det nya bolaget, Nent. I den inledande handeln är summan av delarna större än den gamla helheten, som vi hoppades. Det hör till sakens natur att så väsensskilt olika verksamheter har svårt att få sitt rätta värde ihopklumpade. Vi attraheras av stabiliteten och den låga värderingen i Nent. Reklammarknaden är stark, tv-kanalerna har en stabil tittarskara och Viaplay får allt fler abonnenter och målet, att bli ett lokalt komplement till marknadsledaren Netflix ser vi som realistiskt. I ett längre perspektiv är både kanalerna och Viaplay uppköpskandidater. Vi minns förra årets affär med TDC som föll på målsnöret och ser en konsolidering som trolig.

Vi har skrivit mycket om fastigheter tidigare och denna månad är inget undantag. I mars steg Hufvudstaden med 11 procent och Fabege med 9 procent och tillhörde fondens bättre innehav. I mars noterades rejält fallande räntor och vi tror på mycket låga avkastningskrav på kvalitetsfastigheter av den typ som våra innehav äger. Lägg till en fortsatt stark hyresmarknad så har vi en god sannolikhet för fortsatt stigande fastighetspriser och följaktligen dito substansvärden. Avkastningskraven på svenska kvalitetsfastigheter styrs i stor utsträckning av utländska pensionsfonder och i rådande ränteklimat har dessa mycket låga avkastningskrav.

I mars tog vi in Knowit som ett nytt innehav. Bolaget är väldigt välskött och uppvisar en organisk tillväxt och lönsamhet som gör dem till bäst i konsultklassen. Trots sin starka historik är värderingen attraktiv med attraktiva nyckeltal och en god direktavkastning. Uppköpsbudet på sektorkollegan Acando gjorde att innehavet fick en flygande start och blev månadens bästa innehav i småbolagsfonden.