Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

December blev en positiv månad för krediter på världens tillväxtmarknader. Amerikanska räntor föll tillbaka under större delen av månaden samtidigt som vi såg förhållandevis stabila kreditmarginaler. Den amerikanska centralbanken höjde räntan med 25 punkter i slutet av december men indikerade samtidigt en lägre räntebana för 2019.

En vapenvila i handelskonflikten mellan USA och Kina var goda nyheter för både Kina och övriga tillväxtmarknader, men marknaderna diskonterade nyheten snabbt. Istället riktades fokus till arresteringen av kinesiska mobiltelebolaget Huaweis finanschef, Meng Wanzhou. Nyheten om att Kanada, med hänvisning till anklagelser om brutna sanktioner mot Iran, genomfört arresteringen på uppdrag av USA skapade ny osäkerhet i marknaden.

Mexiko, som haft ett turbulent år, kom med något positiva nyheter avseende Mexico City Airport. Osäkerheten har varit stor sedan presidenten ifrågasatt de stora investeringar som planerats, men ett erbjudande om återköp av obligationer kopplade till flygplatsen och dess projekt lugnade marknaden.

Vi har gjort några få förändringar i portföljen under december. Vi har sålt av mexikanska petrokemibolaget Alpek, som återhämtat sig efter en svagare period. Vi har även minskat vår exponering mot HSBC samt kinesiska mobiltelebolaget Huawei. Carnegie Emerging Markets Corporate Bond steg med 0,24 procent under december.

Bolagen på världens tillväxtmarknader har under de senaste åren stärkt sina balansräkningar genom god tillväxt och minskade investeringar. Denna mer försiktiga strategi gör att de i många fall är i en förhållandevis stabil situation. För krediter på tillväxtmarknader har det senaste året istället karaktäriserats av att det är externa, globala faktorer som stört marknaden. Med all sannolikhet kommer detta att vara ett tema även in i nästa år, bl.a till följd av de handelspolitiska spänningarna mellan USA och Kina.