Stäng

Den indiska marknaden var avvaktande och handlades sidledes under april. Carnegie Indienfond steg i värde med 2,0 procent, tack vare att valutan stärktes mot kronan.

Vi befinner oss mitt i den omfattande processen med nationella val i Indien. 1,3 miljarder människor ska rösta i sju etapper. Slutresultatet väntas bli klart först den 23 maj. Även om de flesta förväntar sig att Narendra Modi ska få tillräckligt stöd för att fortsätta som premiärminister i ytterligare fem år, så finns en oro för att nästa regering kan få en svagare struktur, och därför få svårare att genomföra reformer. BJP kommer med all sannolikhet bli beroende av att erhålla stöd från några stödpartier för att forma en koalitionsregering.

Indiska företag har börjat rapportera sina resultat för helåret. Flera av fondens innehav har levererat starka rapporter. HDFC Bank redovisade ökad utlåning med 24 procent, räntemarginalen låg på 4,4 procent, vinsten ökade med 22 procent och kreditförlusterna är under kontroll på låga 1,4 procent.

Ultratech Cement kom också med överraskande starka siffror. Försäljningen steg med 16 procent för helåret. Under året förvärvade man cementtillgångar från Jaiprakash Industries och från Binani Group. Kapacitetsutnyttjandet är nu uppe på normal nivå. Under våren steg cementpriserna med 8-10procent.

Reliance Industries visade en något svagare utveckling än väntat för raffenaderiverksamheten. Både Reliance Jio med telekommunikation och fiber samt Reliance Retail med detaljhandel visade stark tillväxt. Jio har nu över 300 miljoner abonnenter.

Både Tata Consultancy, Axis Bank och Kotak Mahindra Bank kom med bra rapporter. Svagare utveckling rapporterades från konsumentvarubolagen Hindustan Unilever med 7 procent volymökning, och från Dabur. Befolkningen på landsbygden har sett svagare inkomstutveckling det senaste året och det är en anledning till lägre tillväxt för konsumentvaror.

Under månaden såldes innehavet i Sterlite Technology. Fonden ökade investeringarna i Ultratech Cement och minskade i Hindustan Unilever.