Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

I juli gjorde sig sommarvärmen påmind och aktiviteten på marknaderna sjönk tillika och speglade semestertider. Föga förvånande lämnade både ECB och Riksbanken styrräntorna oförändrade men med blandade indikationer om när höjningar kan börja att ske.

Det konstaterades att konjunkturen är stark och att inflationen är vid målet om 2 procent samtidigt som inflationstrycket anses måttligt. Ur ett vidare perspektiv har handelskriget mellan USA och omvärlden delvis avstannat efter ett positivt möte mellan Trump och EU:s ordförande Junker, något som fått riskaptiten att delvis återvända till marknaderna.

Hemma i Sverige kickade rapportsäsongen igång där börsens stora bolag var först ut. Överlag har rapporterna varit starka och flertalet har slagit redan högt ställda förväntningar, samtidigt som vi fått se några aktörer som missat estimaten. Mot slutet av månaden kom starka konjunktursignaler där BNP kom in starkare än väntat, vilket ledde till ett uppställ för marknadsräntorna.

Efter juni månads sommarjusteringar har vi under juli månad varit mer avvaktande givet den låga aktiviteten på marknaden. Vi har dock passat på att fortsätta göra några mindre förändringar för att få ett tydligare fokus på portföljen. Carnegie Corporate Bond och sjönk med 0,15 procent under månaden men är upp 0,06 procent sedan årsskiftet. Fonden påverkades framförallt av ett specifikt innehav; Lebara som har fått ytterligare en månad på sig att färdigställa sin årsredovisning 2017, medan övriga portföljen handlade relativt sidledes. Vi fortsätter att hålla durationen kort för att minimera ränterisken i portföljen och även begränsa marknadsrisken genom att till stor del investera i obligationer med kortare löptid.

Vad gäller fondens avkastning så var 2017 ett mycket starkt år mot bakgrund av ECBs stödköp och gynnsamt riskklimat. Under 2018 förväntar vi oss därför en något mer normaliserad avkastning baserad på kuponger, snarare än stigande obligationspriser som bidrog en stor del till avkastningen under 2017.

Så funkar krediter


NIKLAS EDMAN, förvaltare Carnegie CORPORATE BOND och Carnegie high yield Select.
Inspelningsdatum: 26 juni 2018