Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Sberbank och Moscow Exchange presenterade fina Q4-siffror i februari. Carnegie Rysslandsfond backade 0,1 procent under månaden och är upp 50 procent på ett år.

Oljepriset har varit i stort sett oförändrat under månaden och drivkrafter för vidare uppgång på den ryska marknaden har därför saknats. Intresset för ryska aktier har minskat och en viss vinsthemtagning efter höstens starka uppgång har skett.

Den ryska statistikmyndighetens uppgradering av siffrorna för 2016 ser inte bra ut för 2017-års prognos för tillväxten. Tillväxten har hållits upp av tillväxt i icke-marknadssektorer, såsom försvarssektorn. Den svaga konsumtionstillväxten fortsätter att påverka ekonomin negativt.

Centralbanken beslutade att behålla reporäntan på 10 procent. Banken behåller sin hökaktiga ton och signalerar fortsatt höga realräntor. Banken är fortsatt bekymrad över inflationsförväntningarna och risker för löneökningar. Centralbanken har också börjat att, för finansministeriets räkning, köpa utländsk valuta till Reservfonden. Detta har ännu inte påverkat rubelkursen särskilt mycket, men då valutaköpen ska fortsätta kan kursen påverkas på sikt.

Det har nyligen publicerats många resultat. Sberbank kom med mycket starka siffror för fjärde kvartalet. Banken uppvisade en ROE på över 20 procent, vilket var betydligt högre än väntat. Inom finanssektorn visade även Moscow Exchange på en fin utveckling. EBITDA-marginalen blev hela 73,9 procent. InterRAO rapporterade resultat för hela 2016. Bolaget missade prognosen på grund av ett antal engångskostnader relaterade till omvärderingar av tillgångar. Vi har dock fortsatt förtroende för bolaget. Luxofts rapport var ungefär som väntat. Intressant är att bolaget nyligen tillkännagav gjort ett förvärv inom konsultbranschen för telekom och media (InterPro). Bolaget fortsätter alltså att diversifiera sig.

Transneft kommer att göra en nyemission riktad till den ryska staten. Vi bedömer att riskerna i bolaget ökar och har nyligen avyttrat vårt innehav.

Det ryska finansministeriet har åter lagt ett förslag till regeringen om att alla statliga företag ska tvingas att betala 50 procent av vinsten i utdelning. Finansministeriet skriver att statsbudgeten kommer att sakna 150-200 miljarder rubel om man prutar på 50 procent-kravet. Motståndet från det statliga näringslivet är dock intakt och det återstår att se vad som händer med detta.