Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Efter en stark augusti har september uppvisat en mer volatil utveckling där humöret svängt från dag till dag. Samtidigt som utgången av det svenska riksdagsvalet till synes var inprisat av marknaden fortsätter orosmolnen kring utvecklingen och konsekvenserna av handelskriget att prägla den generella riskaptiten.

Det eskalerande ordkriget mellan USA och omvärlden har under månaden fått riskaptiten att fortsatt vara minst sagt varierande samtidigt som marknaderna utvecklats relativt väl. Mot bakgrund av de starka bolagsrapporterna har fondens utveckling fortsatt påverkas till merpart av underliggande innehav snarare än marknadssentimentet.

Carnegie High Yield Select steg med 0,24 procent under september och är under året upp 2,62 procent. Merparten av fondens bolag presterade i linje med förväntningarna samtidigt som några specifika innehav fick se större rörelser. De positiva rörelserna i efterställd bankskuld och skuldköpsbolag har bidragit till en stabil utveckling även hos mindre aktörer. Lokala namn inom shipping och fastigheter utvecklades väl där några innehav annonserat positiva nyheter.

Under månaden har vi gjort en del justeringar i fonden. På primärmarknaden var vi aktiva i SBB, Offentliga Hus och Magnolia och i sekundärmarknaden har vi ökat i Nova, Ice Group, Seagul och DSV Miljö, samtliga på mycket attraktiva nivåer. Vi har minskat i Vostok samt helt sålt Borealis och Klövern där alla tre haft stabila kursuppgångar under en längre period. Vi valde att avyttra vårt innehav i Danske Bank i väntan på utredningen om penningtvättshärvan med hänsyn till riskerna förknippade med dessa och på grund av den bristande styrningen inom banken.

En historiskt hög riskaptit i kombination med geopolitiska risker och en mindre expansiv penningpolitik gör att vi ämnar bibehålla en balanserad portfölj. Fonden investerar i ett begränsat antal bolag som ger en hög underliggande avkastning, således är utvecklingen i dessa bolag också viktigast för avkastningen på lite längre sikt även om fonden på kort sikt inte är immun mot förändringar i marknadssentimentet.