Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

De asiatiska marknaderna utvecklades mycket starkt i juli. Fonden steg med 3,1 procent under månaden.

Med fortsatt lågt ränteläge globalt, lågt oljepris, svagare dollarkurs och inget inflationshot innebär Feds gradvisa räntehöjningar inget omedelbart hot mot de asiatiska marknaderna, utan viljan att investera i Asien är fortsatt stark och vi ser inflöden av kapital till regionen. Fed avstod också som väntat från att höja räntan vid mötet i juli, vilket ökar investerarnas riskaptit för att investera i Asien.

Uppgången för fonden leddes av internet- och teknologibolagen. Framförallt Alibaba, Tencent, Sunny Optical och Largan steg mycket den senaste månaden. Den gemensamma nämnaren för dessa bolag är att de alla levererade mycket starka resultat för det senaste kvartalet. Ta Sunny Optical som exempel. Deras försäljning av kameralinser till mobiltelefoner steg med 81 procent under första halvåret och vinsten steg med 120 procent. Huvudförklaringen är den starka efterfrågan från kinesiska tillverkare av smarta mobiltelefoner, som nu lanserar nya modeller med minst två kameror per telefon.

Även fondens investering i Beijing Enterprise Water utvecklades väl i juli. Bolaget bygger och sköter anläggningar för vattenrening i Kina. Detta är ett område med hög prioritering i Kina och vinsten förväntas stiga med 25-30 procent detta år, delvis drivet av att antalet order för nya projekt ökar snabbt.

I Indien harv flera av fondens innehav presenterat rapporter för första kvartalet som var mycket starka. Framförallt de privatägda bankerna går bra. Fonden äger HDFC Bank och Yes Bank, vars vinster steg med 20 procent respektive 32 procent. De privata bankerna har hög lönsamhet, tillväxt i utlåningen och kreditförluster under kontroll. Även fondens innehav i Reliance Industries bidrog till avkastningen. Bolagets petroleumverksamhet visar god lönsamhet, samtidigt som satsningen på att rulla ut telekommunikationstjänster i 4G, lyckats över förväntan. Bolaget har nu över 100 miljoner betalande kunder i sitt nätverk.

Läs gärna mer om Carnegie Asia som har fyllt tre år och ”Bolagen som skapar framtidens tillväxt”