Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Mars blev en ytterligare en månad av börsuppgång, om än i lugnare takt jämfört med starten av året. Carnegie Micro Cap steg med 4,6 procent i mars.

Acando blev föremål för ett uppköpsbud från den kanadensiska konsultjätten CGI. Budpremien om 44 procent bedömer vi som anständig och i kombination med att det rör sig om ett kontantbud tror vi att budet går igenom. Med en uppgång om 45 procent i mars blev Acando portföljens bästa innehav.

Som en effekt av Acandobudet steg ett annat portföljinnehav, Knowit, med 13 procent i mars. Knowit har såväl en högre organisk tillväxt som en högre lönsamhet än Acando men hade likväl en likartad värdering som Acando innan budet. Vår uppfattning är att Knowit är attraktivt värderat och om Acando kan bli uppköpt kan Knowit också bli det.

De signaler vi får från den svenska konsultmarknaden är fortsatt starka. Naturligtvis finns ett moment av konjunkturkänslighet men vi tror att det underliggande finns ett strukturellt behov att investera i it. Många svenska företag och myndigheter är underinvesterade.

Stillfront har fått en flygande start på börsåret och noterades för en kursuppgång om 31 procent i mars. I mars ökade de tyska bröderna Wawrzinek sitt ägande rejält genom bolaget Laureus Capital. Det här är intressant på fler än ett sätt. När Stillfront för ett drygt år sedan köpte brödernas bolag, Goodgames, blev de största ägare i Stillfront. Det har funnits en oro för att de skall sälja sina aktier, när de nu väljer att istället signifikant öka sitt innehav och lägga sig precis under 30 procent ägande minskar risken för en stor aktieförsäljning samtidigt som det är en kraftfull signal om en stark tro på bolaget.

Under året som gått har inte Goodgame-delen utvecklats riktigt lika bra som det ursprungliga Stillfront. Att bröderna, som bör kunna Goodgames bättre än någon annan, ökar sitt innehav stärker vår tro på att Goodgames var ett riktigt bra förvärv. Vi noterar den kraftiga kursuppgången, men är av uppfattningen att värderingen var alldeles för låg i slutet av förra året. Vi ser en fortsatt potential i aktien.

TF Bank noterades för en uppgång om 10 procent i mars, glädjande naturligtvis men vi är likväl konfunderade över aktiens låga värdering. Bolaget uppvisar en god organisk tillväxt, kreditförluster som är stabila och en solid kapitalisering. Kvartalsrapporten för förra årets avsluitande kvartal var urstark. Trots det värderas aktien till 9 gånger årets vinst med en hög direktavkastning. Vän av ordning invänder då att svenska banker värderas till låga multiplar.

Då är det viktigt att notera att TF Bank varken har intäktspress, fallande vinst eller inblandning i penningtvättsskandal. Bolaget är i våra ögon mycket välskött och får även ses som en uppköpskandidat. Sektorkollegan Nordax blev utköpt från börsen och det är inte ett helt otänkbart scenario för ett välskött bolag som handlas till låga multiplar.