Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

De asiatiska marknaderna fortsatte sin positiva utveckling i mars. Carnegie Asia steg i värde med 2,4 procent under månaden.

Utvecklingen för Asien går åt rätt håll. Båda Kina, Sydkorea och Indien bidrar positivt till fondens utveckling. Länderna i Sydostasien har hittills i år haft lite svagare utveckling. Fonden ökade exponeringen mot Indien i mars. Narendra Modis parti BJP vann valet i Uttar Pradesh med 200 miljoner invånare. I de mindre delstaterna Goa och Manipur lyckades man säkra makten tillsammans med regionala partier och bilda koalitionsregeringar.

Indien har tjugonio delstater. BJP tog nu över makten i ytterligare tre delstater vilket underlättar implementeringen av reformprogrammet. Det är också ett styrketecken inför nästa nationella val som hålls 2019. Nästa stora reform som ska lanseras i juli, är införandet av en nationell enhetlig momssats.

Flera av fondens innehav hade en stark månad. Både Samsung Electronics och Apple lanserar nya mobiltelefoner i år. Samsungs Galaxy S8 är just släppt. Med större Oled-skärm utan kant, uppgraderad kamerafunktion och inloggning med ansiktsigenkänning, som scannar ditt öga, är intresset stort. Sunny Optical som tillverkar kameralinser till mobiltelefoner kom med en stark rapport och även AAC Technologies som gör ljudkort och högtalare till mobiler steg kraftigt på förväntan om ökad efterfrågan.

Mest steg China Shenhua Energy, ett kinesiskt kol- och kraftbolag, på nyheten att man lämnar en extrautdelning på 16 procent utöver ordinarie utdelning. Kina satsar nu alltmer på förnybar energi så bolaget väljer att lämna tillbaka en del av kassan till aktieägarna. Många bolag i Asien har potential att öka sin utdelning framöver när investeringsbehoven förändras.

Fonden ökade innehaven i Eicher Motor, Maruti Suzuki och i Ultratech Cement i Indien under månaden. Innehavet i halvledartillverkaren SK Hynix avyttrades. Även innehaven i Angang Steel och Aluminium Corp of China såldes efter en kraftig kursuppgång i början av året.