Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

De asiatiska marknaderna fortsatte att stiga stadigt under februari. Carnegie Asia steg i värde med 2,5% och är upp 10,0% hittills i år.

Trots svagare utveckling för den kinesiska ekonomin det sista året har de kinesiska börserna stigit kraftigt i år. Både index för inköpschefernas aktivitet och producentpriser visade senast svaga siffror. I samband med Kinas partikongress nu i mars reviderade man ned målet för BNP-tillväxt till 6% för 2019. Börsen stiger av helt andra skäl.

Marknaden såldes av kraftigt under förra året, framförallt som en följd av handelskonflikten med USA. Kinesiska aktier är därför lågt värderade. Ränteförväntningarna globalt har ändrats drastiskt eftersom FED avvaktar med fortsatta höjningar. Kinas regering stimulerar ekonomin genom skattesänkningar, ökad likviditet från banksystemet och eventuellt lägre moms på konsumtionsvaror.

Den senaste månaden har framstegen avseende förhandlingarna om handelskonflikten mellan USA och Kina inneburit att lokala investerare blivit mer positiva. Positiva signaler både från Donald Trump och Xi Jinping om att man kommit överens på ett antal punkter samt det faktum att USA inte stängde dörren efter nittio dagar, leder marknaden uppåt. Det återstår dock några svåra områden att lösa. USA kräver att Kina ska sluta subventionera statsägda bolag. Detta kan bli svårt för Kina att acceptera. Frågorna om spionage gällande Huawei, och att Kina ska respektera patenträttigheter och intellektuella rättigheter kan också bli svåra att lösa. Indiska aktier har inte gått lika starkt i år. Valet i april dämpar stämningen samtidigt som en väpnad konflikt med Pakistan skapade oro på börsen.

Under månaden ökades Carnegie Asias investeringar i Kina medan mer defensiva innehav i Hong Kong reducerades. Innehaven i CK Infrastructure och MTR Corp såldes samtidigt som vi minskade innehavet i HKT Telecom Trust. SK Telecom såldes också. Nyinvestering gjordes i China Life och i Sunny Optical. Investeringen i Vietnam ökades genom köp av Vingroup JSC. I Indien såldes innehavet i Sterlite Technology.