Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Carnegie Småbolagsfond backade 2,6 procent i juli, som var en intensiv månad då merparten av fondens innehav avlade halvårsrapport. I de allra flesta fall slog rapporterna förväntningarna, men det fanns ett surt undantag.

Cloettas rapport lämnade en besk eftersmak med svag försäljning och dålig lönsamhet. Även rensat för det förvärvade Candy Kings utspädande effekt var rörelsemarginalen klart under förväntan. Cloetta är ett stabilt bolag och har haft en lönsamhet strax under målet om 14 procent rörelsemarginal ganska länge nu. Vi tror att den underliggande lönsamheten kommer att röra sig i den riktningen ganska snart. Kanske har ledningen haft för mycket att göra med såväl försäljning av den italienska verksamheten som förvärvet av Candy King under sommaren och tappat fokus på den löpande verksamheten? På nuvarande kurs är värderingen attraktiv. Vi tror att synergierna med Candy King kan överraska. Aktien backade 17 procent i juli.

Spelbolagen Betsson och och Unibet trotsade oddsen och slog förväntningarna. De rapporterade även om en god start på juli, vilket är starkt eftersom EM-finalen 2016 den 10 juli var ett gigantiskt spelobjekt, därtill ett mycket lönsamt sådant då utmanaren Portugal slog hemmafavoriten Frankrike. Även spelleverantörerna samt konkurrerande operatörer har visat fina siffror. Kort sagt, den organiska tillväxten i spelsektorn imponerar. Därtill ser regleringen i Holland ut att försenas återigen, med höjda vinstprognoser som följd. Aktierna är lågt värderade.

Byggmax relativt nytillträdde vd Mattias Ankarberg börjar bli varm i kläderna och har under sommaren presenterat en reviderad strategi, som vi ställer oss bakom, samt en kvartalsrapport som visade en hel del ljusa signaler. Försäljning och lönsamhet rör sig i rätt riktning. Nu är bolaget igenom en tuff period då rotavdrag och amorteringskrav pressat, och har inte sommarvädret varit sådär lagom bra vilket lockar till byggande? Aktien steg med 7 procent i månaden. Aktien är lågt värderad och vi ökade vårt innehav i juli.

När vi blickar framåt noterar vi att svensk ekonomi under det andra kvartalet växte med 4,0 procent i årstakt, klart högre tillväxttakt än förväntat. Det är goda nyheter för småbolagsinvesterare eftersom de svenska småbolagen har en stor exponering mot svensk ekonomi. Det är också värt att notera att dollarkänsligheten inte är påtaglig bland småbolagen i dessa tider av kraftig dollarförsvagning.