Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

De asiatiska marknaderna utvecklades svagt i juni. Den kortsiktiga börsutvecklingen styrdes som vanligt av det senaste Twitter-utspelet från Donald Trump. Det retoriska ordkriget mellan Kina och USA avseende internationell handel och införande av handelstullar pågår för fullt.

USA införde handelstullar på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar i början av juli. Kina svarade med samma mynt och inför tullar på import av amerikanska varor. De omedelbara konsekvenserna är ännu inte så stora men om handelskriget tillåts eskalera kan det komma att få stora konsekvenser för internationell handel. Störst risk är det för länderna i norra Asien, Kina, Sydkorea och Taiwan, eftersom de har stor export till USA av bilar, komponenter till bilar och flygplan samt av teknologi och elektronikprodukter. Allra värst kommer dock amerikanska företag att drabbas eftersom deras import av insatsdelar blir dyrare. Produktionen blir 25 procent dyrare och det slår direkt på vinstmarginalerna, alternativt får man sämre konkurrenskraft om man väljer att kompensera sig via högre försäljningspris på slutprodukten.

Donald Trump sätter hårt mot hårt för att tvinga Kina att öppna upp och för att försöka minska USA:s handelsunderskott med Kina. Kina backar dock inte. I juli valde Kinas regering att öka likviditeten i ekonomin genom att sänka bankernas reservkrav samt att öka utlåningen i banksystemet. Regeringen kommer också att ge ut statsobligationer till ett värde av 1350 miljarder Rmb för att hjälpa provinsregeringarna i landet att finansiera investeringar i infrastruktur.

De senaste åren har fokus i Kina varit att bekämpa korruption och att tvinga näringslivet att minska sin skuldsättning. Nu vänder man på klacken och gör tvärtom genom klassisk stimulanspolitik. Resultatet låter inte vänta på sig. Kinas valuta har fallit i värde med 8 procent mot dollarn på en månad. Devalveringspolitik sänker priset på Kinas exportvaror för att möta USA:s importtullar. Det återstår att se vem som håller ut längst.

”Tre trender som talar för Asien”


Gunnar Påhlson, förvaltare Carnegie Asia och Carnegie Indienfond.
Inspelningsdatum: 28 november 2018