Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Oljeprisfallet som startade i oktober fortsatte under november och var vid slutet av månaden under 60 dollar per fat. Den ryska marknaden var dock förvånande motståndskraftig även om den uppvisade en viss volatilitet. Carnegie Rysslandsfond utvecklades -2,0% i november och har under året stigit med 6,5%.

På den geopolitiska fronten uppstod en viss oro i samband med att Ryssland beslagtog tre ukrainska marinfartyg som kommit in på ryskt vatten i Kertjsundet. Omvärlden fördömde raskt Rysslands agerande och börsen föll en aning. Den återhämtade dock raskt fallet.

Många ryska bolag kom med sina kvartalsrapporter för det tredje kvartalet under november. För exportbolagen ser det i regel bra ut i huvudsak på grund av de högre råvarupriserna. Gazpromneft ökade t ex vinsten med 30 % jämfört med kvartalet innan, vilket var 3 % bättre än marknaden förväntade sig. Lukoils siffror var också starka. Intressant var att det fria kassaflödet ökade med 5% från kvartalet innan.

Gödningsmedelsproducenten Phosagro kom också med en stark rapport. Efterfrågan är stark och produktionskostnaderna var lägre än väntat. Utanför råvarusektorn kom Sberbank, som vanligt får man väl säga, med en bra rapport. Intäkterna steg med 14 % på årsbasis och avkastningen på eget kapital var hela 25,6 %. Även telekomoperatörerna VEON och MTS överraskade marknaden positivt vad gäller det underliggande resultatet. MTS kom däremot med en negativ överraskning på 850 miljoner dollar i form av en reservering för eventuellt skadestånd för affärerna i Uzbekistan. VEON och Telia har tidigare gjort liknande reserveringar.

Gazproms finanschef har i en intervju sagt att Gazprom i år kommer att öka utdelningen till ett tvåsiffrigt belopp. Aktien steg kraftigt på nyheten. En ökning av utdelningen skulle vara avgörande för marknadens syn på Gazpromaktien.

Rysslands oljeproduktion var i oktober hela 11,4 miljoner fat per dag. Det innebär en ökning på hela 4,4 % på årsbasis. Huvudorsaken är att man inte längre begränsas av avtalet med OPEC om produktionsbegränsningar.