Stäng

Flera av fondens portföljbolag har rapporterat sina helårsresultat, så en statusuppdatering är på sin plats. Carnegie Global steg 2,4 procent i februari och är upp 11 procent under årets två första månader.

Alphabet tuffar på som om det fortfarande vore ett lite tillväxtbolag; försäljningen ökade med 23 procent. För att förstå storheten i det så är själva ökningen under året, 26 miljarder dollar, mer än vad mer än vad Ericsson omsätter på ett helt år.

Restaurangfranchise-bolaget MTY Food Group hade också ett bra år. Omsättningen ökade med 28 procent och vinsten per aktie med 75 procent. Den stora ökningen berodde främst på förvärvet av Imvescor.

Dialysföretaget DaVita hade inte sitt bästa år. Omsättningen ökade lite men marginalerna gick ner så rörelsevinsten minskade med 6 procent. Vi tror dock att investeringen kommer att bli bra över tid, främst på grund av den billiga värderingen. Utöver det så ska DaVita sälja ett dotterbolag och köpeskillingen kommer bl.a. att användas till aktieåterköp. Vi tror att det kan höja värdet per aktie med åtminstone 25 procent.

Spara för ett större liv!

Öppna ett investeringssparkonto och fyll det med Carnegie Global.

Kabel-TV operatören Liberty Global har inte legat på latsidan. Förutom att de ska sälja hela sin verksamhet i Tyskland så har de nu sålt sin schweiziska verksamhet. Schweiz var Libertys sorgebarn och priset de fick var högt, så vi är väldigt nöjda. Liberty Global har inte utvecklats som jag hoppats sedan vi investerade. Caset byggde till stor del på att ledningen är kloka kapitalallokerare och det är tillfredsställande att se att de börjar visa det. Om båda affärerna går igenom är min uppskattning att bolaget är värt åtminstone 40 procent mer än dagens pris.

Alla som råkat snegla på en affärstidning vet att Ryanair haft ett tufft år. Bolaget har vinstvarnat på grund av strejker och högre oljepriser. Deras kortsiktiga utmaningar är också själva anledningen till att vi kunde investera till en så låg värdering. Bolagen med lägst kostnader i en bransch blir ofta bra investeringar och jag är övertygad om att det gäller Ryanair också.

Sensata¸ som gör mätinstrument till fordon, levererade under 2018. Vinsten ökade med 14 procent och de köpte tillbaka 5 procent av bolagets aktier under året.

Därför Carnegie Global


Mikael Tarnawski-Berlin, förvaltare Carnegie Global.
Inspelningsdatum: 24 augusti 2018