Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Carnegie Småbolagsfond steg med 0,1 procent i oktober, som präglades av en stor mängd kvartalsrapporter. Flera av fondens större innehav rapporterade starka resultat.

Fenix Outdoor levererade ännu en gång starka siffror med god tillväxt över hela linjen. Fjällräven, som är det viktigaste varumärket i gruppen, fortsätter att växa kraftigt men det var glädjande att se att även övriga varumärken utvecklades väl. Sko- och kängvarumärket Hanwag utvecklas allt bättre. Trots en uppgång om 22 procent i oktober anser vi att aktien är attraktivt värderad.

Telekomoperatören Tele2 har överträffat marknadens förväntningar under 2017 och det tredje kvartalet var inget undantag. Det är imponerande att se hur Tele2 kan förbättra lönsamheten så kraftigt trots att branschen är ganska trögrörlig. Den tidigare ifrågasatta verksamheten i Holland utvecklas allt bättre. Aktien steg med 14 procent i månaden.

I spelsektorn levererade Kindred en rakt igenom urstark kvartalsrapport med god utveckling för såväl sportbok som casinoprodukter. Den organiska tillväxten i kvartalet imponerar och därtill meddelar bolaget att det fjärde kvartalet inletts mycket starkt. Att sportboksmarginalen är hög kan tyckas vara av tillfällig natur, den brukar variera, men efter en tid av lägre marginal hade det dock smugit sig in en oro för att nedgången var strukturell. Nu konstaterar vi alltså en hög sportboksmarginal såväl under det tredje kvartalet som under inledningen av det fjärde. Bolaget är väl rustat för ett licensinförande i Sverige och vi får också intrycket att man tar frågan om ansvarsfullt spelande på stort allvar. Aktien steg med 14 procent i månaden.

I oktober avyttrade vi innehavet i Betsson. Bolaget har en tid underpresterat relativt konkurrenterna och inte levt upp till våra förväntningar. Vår förhoppning har varit att en lägre värdering i kombination med ett minskat operationellt gap relativt konkurrenterna utgjort en investeringsmöjlighet. För närvarande ökar dock gapet mellan Betsson och konkurrenterna och vi har därför reviderat   vår analys.

Oktober präglades av en oro kring svensk bostadssektor. Fonden är inte investerad i någon av de renodlade bostadsutvecklarna. Däremot har vi exponering mot svensk byggsektor genom framför allt Peab, något som påverkade fondens utveckling negativt i oktober. Peabs kursnedgång är nu större än bolagets exponering mot bostadssektorn. Bolaget har ingen exponering mot de exklusiva delarna av bostadsmarknaden. Vårt grundscenario är att bostadsmarknaden svalnar men att den totala svenska byggmarknaden ändå växer under 2018 tack vare t ex ökat offentligt byggande. Vi tror generellt att de stora byggarna med starka balansräkningar gynnas av en tillnyktring inom bostadsutvecklingssektorn.