Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

De asiatiska marknaderna försvagades i mars, men många portföljbolag redovisade god vinstutveckling sista kvartalet.

Till rätt stor del är det omvärldsfaktorerna som stör och begränsar utvecklingen för Asiens börser på kort sikt. Regionen fortsätter att växa enligt förväntan. Kinas ekonomi växer med över 6 procent och Indien visade nyligen en BNP tillväxt på 7,5 procent. Både Filippinerna och Vietnam växer med över 7 procent för att ta ett par exempel från Sydostasien.

När det gäller företagens vinstutveckling, så redovisar flera av våra kinesiska investeringar mycket god utveckling. Vinsterna i Indien steg med över 12 procent för sista kvartalet, vilket ligger över förväntan.

Fondens största innehav, kinesiska Tencent rapporterade sitt helårsresultat i mars. Vinsten steg med hela 85 procent även om omsättningen bara steg med 51 procent. Aktien sålde av ändå, vilket visar att förväntningarna på denna typ av bolag är högt ställda. Sydafrikanska bolaget Naspers, som är en av huvudägarna i Tencent, valde att sälja en del av sitt innehav, vilket bidrog till att kursen för Tencent föll denna månad.

Det är ganska enkelt att räkna upp de externa faktorer som styr utvecklingen i Asien på kort sikt

Att oljepriset är på väg mot 70 dollar är negativt. Ofinansierade skattesänkningar i USA och effekterna av ett handelskrig skapar risk för högre inflation. Därav följer att FED planerar att höja räntan ytterligare tre gånger i år. Obligationsräntorna indikerar också oro för inflation och lägre investeringsvilja för tillgångar utanför USA.

Av dessa faktorer tror jag att eventuella amerikanska importtullar på teknologi och elektronikprodukter från Kina, Sydkorea och Taiwan är det som har störst negativ effekt för marknaden. Om tullarna införs kommer de dock ha ännu större negativ effekt på de amerikanska företag som är helt beroende av import av teknologi och insatsdelar för sin produktion.

Fonden nyinvesterade under månaden i det Sydkoreanska halvledarbolaget SK Hynix. Innehavet i China Shenhua Energy avyttrades.