Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

De asiatiska marknaderna fortsatte att falla kraftigt i värde även under oktober. Carnegie Asia föll i värde med 5,04% under månaden.

Börserna i Asien faller nu inte ensamma. Även New York-börsen föll kraftigt som ett resultat av högre räntor, starkare dollar, högre oljepris och de väntade effekterna av handelskriget med Kina. Nasdaq föll med 12% och index för halvledarbolag föll med hela 15%.

USA är inte isolerat utan tvärtemot mycket beroende av import av insatsdelar till amerikansk industri, som till stor del kommer från Asien och Kina. Flera bolag rapporterar nu sämre vinstutveckling framöver som ett resultat av handelstullar. Jag vill påstå att Trumps handelspolitik kan vara den faktor som bryter ryggen av den globala högkonjunkturen, där vi just nu förefaller att ha passerat toppen på cykeln.

Vinsttillväxten för amerikanska bolag ligger i år på ca. 20%. Nästa år väntas vinsterna öka med 10%. Värderingen framstår då som alltför hög. Som kontrast till detta framstår asiatiska företag som lågt värderade. Asien som helhet värderas till 14 årsvinster, men kinesiska aktier ligger under snittet. Marknaden värderas under den långsiktiga genomsnittsvärderingen. Förra årets tillväxtteman med investeringar i teknologibolag, smarta mobiltelefoner, internetbolag och konsumtion av kapitalvaror framstår nu som övervärderade och hög risk. De bolag som klarar sig bättre i rådande klimat är ofta mogna bolag utan tillväxt, med starka balansräkningar, stabilt kassaflöde och hög direktavkastning. Carnegie Asia har investeringar i ett antal bolag inom telekommunikation, kraft och bank som alla levererar hög utdelning. Under september och oktober minskade fonden exponeringen mot teknologisektorn till förmån för mer stabila bolag.

Vad krävs då för att tro på en positiv vändning i Asien?

Om börsen faller till den värderingsnivå vi hade i januari 2016, så ligger vi nära vändpunkten. Då var asiatiska företag värderade till rekordhög rabatt jämfört med västvärldens börser. När FED upphör med räntehöjningar, oljan faller till 60 dollar och dollarn börjar falla i värde mot övriga världen, kommer intresset att öka för investeringar i Asien och övriga emerging markets. Problemet är bara att då kommer vi att befinna oss i nästa lågkonjunktur med allt vad det innebär.