Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

 

Vi bockar ödmjukast för förtroendet från alla spararna i Sverigefonden och konstaterar att även 2017 blev ett hyggligt år för fonden. Avkastningen blev lite över 10 procent, vilket får anses mycket gott i förhållande till den risk vi tagit.

December blev förvisso en svag månad där Stockholmsbörsen sjönk och fonden drabbades ånyo av bakslag för Hennes & Mauritz som redovisade svaga försäljningssiffror.

H&M är inne i en väldigt tuff period där rubriker från tidningarna är negativa nästan dagligen och  den så kallade ”krisen i H&M” har blivit en ”snackis” på samma sätt som bostadsmarknaden, Trump och Sveriges problem med integrationen. Och alla experter är plötsligt ense om att sagan är över, bolaget missat e-handeln och därtill har problem med modet. Det är lätt att glömma att företaget tjänar 22 miljarder kronor, är skuldfritt och har en utdelning på 6 procent. Visst har bolaget problem, men de har alla möjligheter att lösa dem även om det kommer att bli plågsamt och ta ganska lång tid.

På den ljusa sidan bör nämnas skogsbolagen Holmen och SCA liksom Dometic som gjorde ett mycket spännande förvärv i USA. På årets sista dag slog dessutom den ny vd:n till och köpte massivt med aktier. Det är pilotskolan när den är som bäst.

Under månaden minskade vi lite bland våra verkstadsaktier och välkomnade en gammal vän tillbaka till portföljen, nämligen Securitas. Vi sålde aktien ifjol då vi tyckte den blivit en smula dyr, sedan dess har kursen stått still och vinsten utvecklats bättre än vi trodde. Lägg till att skatten i USA kommer gå ner kraftigt och plötsligt ser bolaget aptitligt ut igen med sin defensiva karaktär och massiva satsning på större teknikinnehåll. Den nye vd:n är därtill fullastad med aktier och optioner, vilket bådar gott.

Vår utgångspunkt är att det ska bli positiv avkastning även 2018 till hyfsad risk då vi bedömer att nästan samtliga fondens innehav lär öka sina vinster i år. En viss brasklapp för att börsuppgången pågått väldigt länge och den amerikanska börsen ser dyr ut och ett fall på andra sidan Atlanten kommer även påverka oss.