Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Under november backade Carnegie Global 0,5 procent och har därmed stigit 8,8 procent sedan årsskiftet. Valutaeffekter påverkade avkastningen med -0,2 procent. Periodens bästa innehav var TripAdvisor och det sämsta var AutoNation.

Våra portföljbolag fortsätter att gå bra. Samtliga som rapporterat under november har ökat vinsten jämfört med föregående år. När portföljbolagen sköter sig så bra finns det mer tid att lägga på nya investeringar och vi har faktiskt gjort några under månaden. Samtliga är bolag jag följt under lång tid och väntat på rätt tillfälle att investera. Tänkte berätta om ett av dem, HCA Healthcare.

HCA driver sjukhus i USA. De är störst av de privata aktörerna vilket ger dem flera fördelar, varav den viktigaste är att de kan hålla lägre kostnader och priser. Detta har gjort att HCA långsamt tagit marknadsandelar från mindre effektiva konkurrenter. Jag tror att den utvecklingen kommer att fortsätta.

Att driva sjukhus är en väldigt stabil verksamhet som tillåter lite högre skuldsättning. Det i sin tur gör att bolaget inte behöver återinvestera vinsten i verksamheten utan kan välja att till exempel förvärva konkurrenter, ge utdelning eller återköpa aktier.

Ledningen har skött detta exemplariskt och i dagsläget använder de nästan hela vinsten till återköp. Om de istället delade ut motsvarande belopp (vilket vi inte vill, eftersom vi då behöver betala skatt) skulle det ge en direktavkastning på ungefär 7 procent.

Inte nog med att ledningen är duktig, de sitter även i samma båt som oss aktieägare. Vd Milton Johnson äger aktier värda 200 miljoner dollar. Jag vet inte hur mycket pengar han har vid sidan om men 1,8 miljarder kronor borde räcka för att få honom att agera som en aktieägare.

Så, bra bolag och bra ledning. Det här låter dyrt, tänker du. Men faktum är att vi investerade i HCA på 14 gånger vinsten. Det är billigt för ett välskött, icke-cykliskt bolag med goda framtidsutsikter. Som jämförelse värderas indexet S&P 500 till 19 gånger vinsten.