Stäng

De asiatiska marknaderna återhämtade sig i juni. Carnegie Asia steg i värde med 3,5 %. Hittills i år har fonden ökat i värde med 13,6 %.

Efter en kraftig korrigering i maj framstår de kinesiska företagen som mer attraktivt värderade. Omvänt så ser den indiska börsen ut att vara lite för högt värderad. Kina och Indien handlas ofta i motsats till varandra.

När handelskriget mellan USA och Kina dominerar rubrikerna, säljer Kina av medan Indien framstår som mer defensivt. Den senaste månaden har USA ökat trycket på Kina inför G20-mötet i Osaka i slutet av juni. Den troliga utgången av mötet är nu att man kan komma överens om en ny ”vapenvila”, liknande det läge vi hade mellan november och februari senast.

Det är osannolikt att man lyckas lösa de kontroversiella frågor där man står långt ifrån varandra i sak. USA kan däremot erbjuda att inte trappa upp importtarifferna på import från Kina om man kan komma överens om en agenda för fortsatta förhandlingar. I detta läge verkar USA vara mer angelägna om ett avtal än vad Kina är. Effekterna av handelskriget börjar nu få allvarliga konsekvenser för de amerikanska företagen, inte minst i teknologisektorn. Detta kan räcka för att få Asiens börser på lite bättre humör. FED signalerar också att vi närmar oss en räntesänkning, kanske redan i september. Dollarn svarade på detta med en försvagning. Som bekant är en svagare dollar gynnsamt både för Asiens ekonomier och börser. Kina väntas också besluta om nya stimulansåtgärder för att dämpa effekterna av handelskriget på den ekonomiska tillväxten.

Under månaden ökades Carnegie Asias investeringar i Kina. Innehaven i Alibaba och Ping An Insurance ökades. Nyinvestering gjordes i Anta Sports Products, som tillverkar och säljer sportkläder under eget varumärke. Innehavet i ASM Pacific avyttrades. Fonden minskade exponeringen mot Indien genom försäljning av Axis Bank. Till följd av utvecklingen för finansbolagen har vi blivit mer försiktigt inställda till den indiska banksektorn.