Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Den indiska marknaden utvecklades negativt även i mars. Carnegie Indienfond sjönk i värde med 1,0 procent under månaden. Den senaste tiden har marknaden fått utstå en hel del motvind på nyhetsfronten i form av politiska utspel och regleringar, skriver förvaltaren Gunnar Påhlson.

Regeringen införde reavinstskatt på aktier, även på långa innehav. Utvecklingen för de statsägda indiska bankerna utgör också en allvarlig utmaning. I februari kom ett nytt regelverk för hur bankerna ska redovisa sina kreditförluster, vilket innebär att kostnaden för avskrivningar av nödlidande lån kommer att öka dramatiskt för vissa banker det sista kvartalet.

Det ironiska är dock att samtidigt som dessa negativa nyheter inträffar, så börjar vi se klara förbättringar för företagens vinstutveckling. BNP-tillväxten för tredje kvartalet var hela 7,5 procent och företagens vinster steg med över 12 procent samma kvartal. Det ligger över förväntningarna och indikerar att vi befinner oss i början av en cyklisk återhämtning för vinsterna i Indien.

Efter en veckas resa i Indien, med besök på ett tjugotal företag, står det klart att många av de välskötta bolag som fonden har investerat i utvecklas mycket bra. De privata bankerna som HDFC Bank och Indusind Bank har goda förutsättningar att öka sina marknadsandelar när de statliga bankerna tvingas ta stora nedskrivningar. Utlåningen ökar med 20 procent för de privatägda bankerna framförallt mot hushåll och konsumenter. Räntemarginalerna är goda och förlusterna är låga. Industribolag inom däcktillverkning, luftkonditionering och biltillverkning utvecklas också väl med god tillväxt för försäljning och vinster. Inför monsunsäsongen ser efterfrågan på luftkonditionering ut att slå nya försäljningsrekord, vilket gynnar Voltas och Bluestar.

Även efterfrågan på motorcyklar gynnas av högre priser på spannmål samt höjda subventioner till bönderna på landsbygden. Cementindustrin däremot lider av överutbud och sämre prisutveckling trots stora ambitioner att bygga mer infrastruktur i landet.