Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Carnegie Global backade 4,5 procent i september och har därmed stigit 15,1 procent sedan årsskiftet. Månadens bästa innehav var Liberty Global och det sämsta var WPP. Det har varit en händelserik månad: vi har blivit av med en vd, fått en ny och gjort två nya investeringar.

Valutan gick inte vår väg under september. Men vi får inte glömma att detta följer en period då vi tjänat på en försvagning av svenska kronan (vi är fortfarande upp 6,5 procent på grund av kronans försvagning under året). Valutan kan få stor effekt enskilda månader och år, men för den långsiktige kommer den att vara en marginell del av avkastningen. En annan viktig anledning till att inte ta valutan i beaktning vid investeringsbeslut är att den, till skillnad från enskilda företag, inte går att analysera eller prognostisera.

Givet hur viktig ledningen är när vi investerar i ett bolag, är det alltid tråkigt när en vd slutar. Nu är det Mike Jackson på AutoNation som berättat att han kommer att sluta 2019. Han kommer dock att fortsätta som styrelseordförande, vilket är positivt. Hans ersättare har inte offentliggjorts ännu.

WPP tillkännagav att den förhandstippade Mark Read kommer att ta över som vd. Han var tidigare chef för bolagets digitala satsningar. Det jag hört och sett hittills verkar lovande men vi får följa utvecklingen och se om det finns anledning att göra förändringar.

Vi investerade i två nya bolag under månaden. Det första är Ryanair, Europas billigaste flygbolag. De lite insatta vet att flygbolag generellt är en usel verksamhet. Lågprisbolagen, särskilt Ryanair, är dock ett undantag. Bolaget snittar en vinstmarginal på över 15 procent och har varit lönsamma alla år utom ett de senaste 20 åren. Vi investerade på P/e 10. Vår andra investering är Bayer, ett tyskt företag verksamma inom läkemedel för både människor och djur samt crop science (skydd för skördar och utveckling av frön och växter).