Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Börsen är inne i en svag period, vilket skapar möjligheter. Ett exempel är det välskötta men missförstådda fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

Simon Blecher förvaltar Carnegie Sverigefond, en aktiefond som investerar långsiktigt i välskötta svenska företag.

Stockholmsbörsen föll någon procent i mars och det är bara att konstatera att trenden på börsen är svag för närvarande. Om det är ett stundade handelskrig, regleringar mot de extremt högt värderade amerikanske it-jättarna eller helt enkelt bara vinsthemtagningar efter en nioårig amerikansk börsuppgång ska vi låta vara osagt.

Men vi är rädda för att den kommande rapportsäsongen inte kommer hjälpa marknaden. Starka rapporter kan tas emot med axelryckningar av typen ”bättre än så här blir det inte” och svaga rapporter lär nog straffas kraftigt. Det är först om andra och tredje kvartalets rapporter fortsätter att visa vinstökning som marknaden vänder upp, gissar vi.

Samtidigt är det viktigt att inte blanda ihop den långvariga börsuppgången i USA med den svenska marknaden för större bolag. Faktum är att de senaste tre åren har OMX fallit från 1700 ner till 1500. Lägg tillbaka utdelningarna så är Stockholmsbörsen i princip oförändrad. Och det är inte bara kurskollapserna i H&M och Ericsson utan även bankerna har gått svagt liksom bolag som Telia, ABB och SKF. Värderingsmässigt är därför inte nedsidan särskilt stor här hemma, tvärtom, men kortsiktigt spelar annat större roll.

I mars ökade vi kraftigt i totalt missförstådda Atrium Ljungberggruppen. Marknaden skyr bolaget på grund av dess exponering mot detaljhandel, men missar att Atrium sålt massor av handelsfastigheter och nu är det bara en tredjedel av dess mycket fina bestånd (därtill är efterfrågan på den typen av hus stort från utländska aktörer, men det är en annan historia). Vi tror att substansen i Atrium är en bit över 200 kronor och på kursen 125 köper vi alltså 1 krona för 60 öre (!). Notera att vd och en styrelseledamot precis köpt aktier och att bolagsstämman häromveckan tog beslut att återköpa aktier så nu kan bolaget själva få bukt med sin låga värdering, vilket vi räknar med börjar ske redan efter nästa kvartalsrapport.