Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

April blev en bra månad för de nordiska aktie- och kreditmarknaderna. Det bidrog naturligtvis till Carnegie Strategifonds starka utveckling, vilken uppgick till 3,3 procent i april och därmed 7,0 procent sedan årsskiftet.

John Strömgren förvaltar Carnegie Strategifond sedan 1996.

Utanför Norden var utvecklingen mer dämpad med en flackare yieldkurva. Noterbart är ändå att många europeiska aktiemarknader tillhör de relativa vinnarna, vilket förmodligen förklaras med att sannolikheten för Marine Le Pen att bli Frankrikes president efter första valomgången uppfattades som liten.

Politiken i all ära, men viktigare för placerare som vi är hur det går för företagen vi investerat i. Rapporterna för årets första kvartal vittnar om en stark konjunktur med god vinstutveckling för bolagen. Det gäller inte bara här i Norden, där Carnegie Strategifond investerar. För fondens del har vi särskilt glatt oss åt rapporterna från Volvo, Bonava och SCA.

Vid ingången av april hade fonden en aktieandel om höga 70 procent. Månadens starka utveckling har därför utnyttjats till att med god förtjänst avyttra en del aktier för att ge mer plats för obligationer. De är visserligen relativt högt värderade, men är mer motståndskraftiga om riskviljan på marknaden skulle sjunka. Vi har helt enkelt valt att passa på att dra ned risken i fonden nu när börsen är uppe på rekordnivåer.

På aktiesidan har vi avyttrat innehavet i SKF i sin helhet, medan vi minskat i Investor, H&M, Industrivärden, Tele2, Telia och Volvo. Istället har vi köpt obligationer i det danska miljöhanteringsbolaget DSV, i energibolagen Vattenfall och Dong, i fastighetsbolagen SBB och Sagax samt i ComHem.

Carnegie Strategifond är en blandfond med nordisk inriktning som investerar i aktier med bra direktavkastning och företagsobligationer med bra ränta. Carnegie Strategifond är ett populärt alternativ för tjänstepensionen och har sedan starten 1988 stigit med över 5 000 procent, eller 15 procent per år. Läs mer om Carnegie Strategifond här!