Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Längre svenska marknadsräntor föll tillbaka under november samtidigt som kortare räntor noterade relativt små förändringar.

Räntan för Stibor steg och avslutade november på -0,37 procent. Det var relativt stora rörelser i nordiska företagsobligationer under månaden och kreditmarginaler har gått isär även inom Investment Grade. Tidigare under året har Skandinavien stått emot den svaga utvecklingen som vi sett i europeisk marknad som påverkats av att slutet för de mest aggressiva stimulanserna från ECB nu närmar sig. Under november påverkades även svenska emissioner av det europeiska sentimentet.

Fastighetsbolaget Castellum gjorde en större emission i EUR där de fick betala en kreditmarginal på 180 punkter för fem år. Det är mer än vad såväl Castellum som andra svenska fastighetsemittenter med samma kreditbetyg finansierat sig till tidigare under året. Totalt sett adderade nivån på emissionen till det svagare marknadsklimat som präglat senhösten.

Carnegie Likviditetsfond A backade 0,21 procent under november.

En annan fastighetsemittent, Heimstaden Bostad, genomförde sin första emission i kreditmarknaden i slutet av månaden och fick i samband med det fick Investment Grade rating. Till följd av det något stökigare klimatet samt att deras emission var förhållandevis stor fick de betala upp till en nivå som vi tyckte var tilltalande relativt deras stabila bestånd som i huvudsak består av bostadsfastigheter. Vi deltog därför i deras emission i svenska kronor, där de betalade Stibor +150 för två års finansiering. Nivåerna på både Castellum och Heimstadens emissioner fick en negativ inverkan på priset för andra svenska Investment Grade-krediter.

Vi nyttjade det något svagare sentimentet genom att öka i ett par av de namn som vi äger sedan tidigare och där det under året har varit svårt att få in material på tilltalande nivåer. Exempelvis ökade vi något i de båda skogsbolagen Holmen och SCA. Vi nyttjade ett attraktivt återköp i Humlegården fastigheter och ersatte en bostadsobligation som närmar sig förfall med en av nyemitterad säkerställd obligation utgiven av Stadshypotek.