Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Så blev även mars en stark börsmånad. Stockholmsbörsen fortsatte upp med flera verkstadsbolag i topp, påhejad av imponerande siffror från de flesta av världens inköpschefer. Det är ganska uppenbart att konjunkturen i såväl Europa som USA och även Asien tar fart och signalerna från flera av de bolag vi träffar är positiva.

Något förvånande faller långräntorna. Faktum är att såväl valuta (läs dollar) och amerikansk långränta sjunkit tillbaka till de nivåer som rådde innan Trump vann presidentvalet – men börsen står ändå nästan 10 procent (!) högre. Och rörelserna, mätt i volatilitet, är oroväckande små.

En positiv tolkning av detta är att den så kallade ”Trump-traden”, som gick ut på att massiva skattesänkningar och stimulanspaket liksom satsningar på infrastruktur skulle få fart på den amerikanska ekonomin och skapa inflation, kanske inte var det som drev upp börsen utan snarare en efterlängtad konjunkturuppgång. I så fall lär vi få fortsatt fina rapporter från bolagen.

En negativ tolkning är förstås att börsen i likhet med ränta och valuta snart faller tillbaka då marknaden insett att Trump, i likhet med vår svenska regering, har synnerligen svårt att få igenom några större politiska beslut och i så fall är vi tillbaka på ruta ett, med låg inflation, låg ränta och låg tillväxt. Och i klorna på världens centralbanker – dock ackompanjerade av ett galet twittrande från en allt argare och svagare president…

Eller så är sanningen, som oftast, mitt emellan. Det blir lite bättre fart därute, men inte mer än så.
I det läget kanske det känns tryggt att veta att Sverigefonden, som alltid, står vid sin filosofi att köpa försiktiga värderade bolag med låg eller obefintlig skuldsättning och gärna bolag med dolda värden. Vi fortsätter också att våra långsiktiga och gå emot strömmen.

På det temat ökade vi i Hennes & Mauritz, en aktie som nästan samtliga avskyr för närvarande. Utländska investerare har sedan länge varit skeptiska, nu blir alltfler svenskar detsamma liksom en alltmer orolig analytikerkår. Visst har H&M ett flertal problem och visst har de mött fallande försäljning med massiva investeringar och visst har de varit sena online – men en stor del av de stillastående vinsterna de senaste åren bottnar i att de har haft valutan emot sig när hela svenska exportindustrin gynnats av den. När H&M handlades kring 360 kronor var det inte så många som kraxade, men på 220 kronor har nästan hela investerarkollektivet gett upp.

Det påminner om hur det var i Nordea. När aktien i somras handlades i 75 kronor hade marknaden panik på grund av rädsla för Panama, eventuella böter från FI, för lågt eget kapital och allmän europeisk bankkris. Men nu, när aktien står stadigt kring 100 kronor och visar stabila vinster, satsar på digitalisering och har en hög utdelning, är folk ovanligt tysta.