Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Det uteblivna, och evigt efterlängtade, julrallyt blev istället en urstark start för börsåret 2018. USA, flera europeiska länder och världsindex levererade under januari en avkastning som normala placerare borde nöja sig med på ett helt år (!) givet nuvarande lågränteläge. Sverige var, ”som vanligt” på senare tid, betydligt modestare och mäktade bara med en måttlig kursuppgång, vilket också gällde för Sverigefonden.

Men för att citera Tom Petty: ”what goes up must come down” och mot slutet av månaden vände börserna ner då den amerikanska långräntan (tioåringen) steg ganska kraftigt och börjar närma sig 3 procent. Notera att merparten av de amerikanska aktierna ger en utdelning under detta, i alla fall mätt som snittet, och därför blir aktier mindre attraktiva.

Här hemma har långräntan smugit sig närmare 1 procent, men detta är fortfarande extremt lågt i förhållande till vår snittutdelning på en bit över 3 procent. Sverigefonden ligger för övrigt över detta och glädjande i rapportsäsongen bortsett från att alla siffror pekar på en urstark konjunktur är att merparten av våra innehav höjt utdelningen; Holmen, Securitas, Telia och Volvo för att nämna några. Volvo sitter som bekant på en stor nettokassa och imponerande ännu en gång med sin rapport. Givet att även årets vinst lär hamna över 20 miljarder kronor kan över 40 miljarder finnas i kassan nästa vår, vilket talar för en engångsutdelning. En sådan levererade för övrigt Atlas Copco tillsammans med en höjd ordinarie utdelning.

Den senaste oron på de finansiella marknaderna får flera aktörer att tro att en långvarig kursuppgång närmar sig sitt slut i takt med att konjunkturen toppar – enligt devisen det är starkast innan det vänder – och räntor stiger.

Vi är inte alls säkra på detta. Visst lär minusränta, för allas vår skull, snart vara saga all och visst lär USA fortsätta sina höjningar, men vi tror att konjunkturen kan förbli stark länge och att centralbankerna är mycket restriktiva med att dra tillbaka stimulanserna när deras politik äntligen ger effekt.

Snarare är det bara nyttigt med en rekyl ner efter en något hysterisk uppgång i USA.

Vi ökade under månaden innehavet i tre defensiva bolag med attraktiv värdering: Essity, Investor och Securitas.