Stäng

6 goda råd om investeringar

Vad bra att du tänker på att spara. Oavsett vad du sparar till – pensionen, barnen, ett fritidshus eller något annat – så har vi några råd.

 

1.Tänk själv

Att välja ett långsiktigt sparande är en stor fråga som kräver en del tankearbete. Vårt första råd är därför helt enkelt att du ska fatta dina egna beslut, precis som vi.

Självklart vill vi på Carnegie Fonder helst att du investerar i våra fonder. Och precis som de flesta andra tycker vi det är klokt att spara regelbundet, till exempel med ett månadssparande.

Som aktiva förvaltare investerar vi bara i bolag vi verkligen tror på.

Viktigast av allt är att inte förlora pengar och därför är priset i förhållande till bolagets verkliga, inneboende värde helt avgörande. Det finns många bolag, men alla är inte bra bolag och ännu färre är attraktivt värderade.

Som sagt, lyssna på expertis och ta gärna del av tips från sådana som oss, men låt i slutändan ditt eget sunda förnuft fälla avgörandet. Hitta den investeringsfilosofi som passar dig.

 

2. Räkna som Einstein

Egyptens pyramider och Babylons hängande trädgårdar är några av de sju underverk som de flesta har hört talas om. Men enligt Albert Einstein finns det ett till: ränta på ränta-effekten, det åttonde underverket.

Ett klassiskt exempel på ränta på ränta-effekten är legenden om ”riskornen på schackbrädet”. Enligt denna blev en indisk härskare så imponerad av schack att han ville köpa spelet av dess uppfinnare, som ska ha varit en listig matematiker.

Uppfinnaren ville ha betalt i ris, närmare bestämt ett riskorn på en av brädets rutor och därefter dubbelt upp på var och en av de övriga rutorna.

Härskaren tyckte det lät billigt och slog till, för att snart inse att han blivit ruinerad. Det visade sig nämligen att om man dubblerar antalet riskorn på samtliga 64 schackrutor så blir det till slut bli 18 triljoner riskorn till en vikt av 461 miljarder ton.

Så fungerar ränta på ränta-effekten, något som utnyttjas av långsiktiga investerare. Varje år som du får avkastning på ditt sparande så ökar värdet, och om du får avkastning året därpå får du avkastning även på det förra årets avkastning.

Så kan det fortsätta, år ut och år in, och med tiden kan det göra underverk för din ekonomi.

 

3. Bekymra dig inte

Det finns alltid något att oroa sig för. Krig och oroligheter, stolliga politiker och lågkonjunktur, klimatförändring och terrorattentat. Se bara på allt elände som har inträffat sedan 1988, då vi startade vår verksamhet: Kuwaitkriget, Rysslandskrisen, it-bubblan,
11 september, Irakkriget, finanskrisen och corona…

Det vore förstås önskvärt att kunna förutse börsnedgångar, men det är oftast hopplöst. Och om du ändå chansar och säljer, när ska du investera igen?

Kortsiktiga kursrörelser är irrelevanta när långsiktiga värden ska byggas. I stället för att tajma marknaden perfekt är det stor risk att du missar en fortsatt uppgång. När du än hade investerat på Stockholmsbörsen de senaste 27 åren, även om det var på toppen av it-bubblan eller precis innan finanskrisen brakade loss, så hade du gått plus – bara du var långsiktig*.
Om man dessutom är selektiv och bara investerar i bolag man verkligen tror på, tror vi att man kan förbättra oddsen ytterligare. Vi investerar nämligen gärna långsiktigt i hållbara och beprövade bolag, varav många har frodats i decennier och i vissa fall över 100 år.

Med sådan historik finns det goda förutsättningar för att överleva även de
utmaningar som världen står inför i dag.

*) Sedan januari 1993 har samtliga tioårsperioder gett positiv avkastning på Stockholmsbörsen, oavsett vilken månad du investerade. Den sämsta tioårsperioden startade i februari 2000 och gav 24,5 procent, den bästa startade i februari 2009 och gav 327,9 procent. Indexet är SIXPRX, som startade i januari 1993.

 

4. Ta en promenad

Vi kan inte nog betona vikten av att investera långsiktigt och undvika lockelsen med att försöka tajma marknaden. Investera i bra bolag och låt dem göra jobbet. Var långsiktig, gärna i bolag med bra direktavkastning. Som någon sa: utdelning är fakta, aktiekursen bara åsikter.

Bra bolag är experter på att tjäna pengar och som aktieägare har du rätt till din del av vinsten.

Så i stället för att stirra på en datorskärm och lockas att göra onödiga och rentav förödande omplaceringar kan du väl ta en promenad. Du får frisk luft och får sträcka på dig, vilket stärker hjärtat och stimulerar tankeverksamheten.
Om du ändå vill tänka på investeringar kan du ju leka med det magiska talet 72.

Om du dividerar 72 med din förväntade årliga avkastning, så får du fram ungefär hur många år det kommer ta att fördubbla kapitalet. Eller omvänt: Du vill dubbla pengarna på x antal år och undrar vilken avkastning som behövs. Ta då 72/x så får du fram avkastningen i procent.

(Vi undviker konkreta exempel för att inte bli anklagade för att sprida falska förhoppningar. Det enda vi lovar är att vi gör allt för att skapa en positiv avkastning i våra fonder. Och vi anser att börsen är ett suveränt verktyg för dig som vill skapa sin ekonomiska trygghet.)

 

5. Strunta i planetens rörelser

Skillnaden mellan en investerare och en spekulant, enligt vår guru Benjamin Graham, är synen på kraftiga kursrörelser. Spekulanten försöker profitera på att förut-spå kursutvecklingen, medan investeraren fokuserar på att köpa och äga ”suitable securities at suitable prices”.

Eller som vi brukar säga: bra bolag till bra pris. Bakom varje investering ligger en noggrann analys av affärsmodell, finanser, hållbarhetsfrågor och ledning. Sen är vi gärna riktigt långsiktiga. Även bra bolag har sina motgångar, men brukar gå stärkta ur kriser på ett sätt som stärker oss i vår tro på dem.

Ska man spara långsiktigt måste man alltså vara beredd på kortsiktiga motgångar. Bara för att jorden tar ett år på sig för att cirkulera runt solen är det inte säkert att ett kalenderår är rätt tidsperiod för att utvärdera en investering. Eller är du kanske en spekulant?

6. Bry dig inte

…om index. Bry dig om bolagen i stället.

Vi investerar inte i ett visst bolag för att det har en viss vikt i något index, utan för att vi tror på det, långsiktigt. Och då spelar det inte någon roll om bolaget har vikten 2, 5 eller 9 procent i ett index.

Fokusera på bolagen och vad de står för. Hoppa över branscher och bolag du inte gillar. Vi undviker vapen, tobak, spel och kol, till exempel. Våra bolag följer internationella konventioner om mänskliga rättigheter, miljöhänsyn, arbetsrätt och anti-korruption. Våra bolag optimerar sin resurshantering, är inkluderande och innovativa. Våra bolag sköter sig.

Till skillnad från många indexförvaltare sållar vi bort avarterna redan i vår urvalsprocess, och vi har en kontinuerlig dialog med våra bolag för att säkerställa att de tar hållbarhetsfrågor på allvar. Att de vågar investera i framtiden.

Ja, vi sa ”våra” bolag, för vi gillar dem verkligen.

Är du select?

De allra flesta kan spara i de allra flesta av våra fonder. Men vi har också ett växande utbud av extra spetsiga fonder som nu är öppna för nya investeringar – Carnegie Fonder Select:

Carnegie Spin-Off – fonden som identifierar och investerar i möjliga strukturaffärer, närmare bestämt företag som kan skapa värde genom att renodla sin verksamhet.
Carnegie High Yield Select – en mycket fokuserad kreditfond med fokus på högavkastande företagsobligationer i hela Norden.
Carnegie Micro Cap – de minsta bolagen, ofta för små för vanliga Sverige- och småbolagsfonder. Och för intressanta för att motstå.

Minsta insättning är 50 000 kronor. Kontakta oss på 08-12 15 50 00 eller spara@carnegiefonder.se så berättar vi mer om hur du sparar Select.

Läs mer om våra Select-fonder här. 

Fler artiklar

Spin-off-trender: Fler sneglar mot värdeskapande strukturaffärer
Carnegie Spin-Off

Spin-off-trender: Fler sneglar mot värdeskapande strukturaffärer

Carnegie Spin-Off investerar i värdeskapande strukturaffärer i Sverige och Norden. Fondförvaltare Mattias Montgomery ger oss en inblick i vad som är aktuellt i det spännande avknoppnings-universumet. Effekter av coronapandemin Efter...

Mattias Montgomery 6 november 2020
Carnegie High Yield Select firar tre år överst på prispallen
Carnegie High Yield Select

Carnegie High Yield Select firar tre år överst på prispallen

Under sina tre första år har Carnegie High Yield Select gett en avkastning på 3,4 procent per år, vilket ger en förstaplats hos Morningstar*. Och det finns mer avkastning att...

Daniel Gustafsson, Niklas Edman 6 november 2020
”Bolaget är välskött med en god organisk tillväxt och lönsamhet i toppklass”
Carnegie Micro Cap

”Bolaget är välskött med en god organisk tillväxt och lönsamhet i toppklass”

Stockholmsbörsen backade med 5,9 procent i oktober, småbolagsindex var något svagare med en nedgång om 7,4 procent. Carnegie Micro Cap minskade med 4,0 procent. Efter en längre tids optimism tog...

Viktor Henriksson 5 november 2020