Stäng
Språk
Meny

7 goda råd om investeringar

Vad bra att du tänker på att spara. Oavsett vad du sparar till – pensionen, barnen, ett fritidshus eller något annat – så har vi några råd.

1.Tänk själv

Självklart vill vi på Carnegie Fonder helst att du investerar i våra fonder, till exempel Carnegie Strategifond – en blandfond som är till för tjänstepension och annat långsiktigt sparande. Och precis som de flesta andra tycker vi det är klokt att spara regelbundet, till exempel med ett månadssparande.

Men att välja sparande är en stor fråga som kräver en del tankearbete, inte minst när det gäller just pensionen. Vårt första råd är därför helt enkelt att du ska fatta dina egna beslut.

Lyssna på expertis och ta gärna del av tips från sådana som oss, men låt i slutändan ditt eget sunda förnuft fälla avgörandet. Hitta den investeringsfilosofi som passar dig!

2. Köp bra bolag

Det finns många nystartade företag som målar upp kittlande prognoser om framtida intäkter. Men är det verkligen där du vill lägga dina pensionspengar?

Ett alternativ till att leta möjliga framgångssagor är att investera i befintliga framgångssagor; välskötta bolag som redan har visat att de kan överleva dåliga tider, som har starka finanser, en bra ledning och styrelse som tar socialt ansvar och har en ambitiös inställning till hållbarhetsfrågor.

Bra bolag tenderar att fortsätta vara bra bolag. Om du inte vill leta bra bolag själv tror vi det är klokt att hitta en fondförvaltare som gör det.

3. Köp prisvärda bolag

En självklarhet? Det tycker vi också, men tro oss – alla resonerar inte så. Det finns till exempel fonder som investerar i bolag bara för att de ingår i ett visst börsindex. Bara det är ju lite märkligt. Ännu konstigare blir det om man betänker att de flesta index gynnar de företag som redan har stigit i värde. Det kan vara klokt att i stället, som sagt, tänka själv och göra sin egen analys.

Vi kontrollerar att P/e-talet signalerar att aktien är billig i förhållande till företagets vinst och att utdelningen är uthålligt hög, letar rabatt på eget kapital och gräver efter dolda tillgångar, brinner för starka balansräkningar och försäkrar oss om att företagets ledning är av rätt kaliber.

Har du hittat något bra bolag som dessutom är prisvärt? Det har i alla fall vi på Carnegie Fonder – i 30 år!

4. Räkna som Einstein

Egyptens pyramider och Babylons hängande trädgårdar är några av de sju underverk som de flesta har hört talas om. Men enligt Albert Einstein finns det ett till: ränta på ränta-effekten – det åttonde underverket.

Ett klassiskt exempel på ränta på ränta-effekten är legenden om ”riskornen på schackbrädet” Enligt denna blev en indisk härskare så imponerad av schack att han ville köpa spelet av dess uppfinnare, som ska ha varit en listig matematiker. Uppfinnaren ville ha betalt i ris, närmare bestämt ett riskorn på en av brädets rutor och därefter dubbelt upp på var och en av de övriga rutorna.

Härskaren tyckte det lät billigt och slog till – för att senare inse att han skulle bli ruinerad. Det visade sig nämligen att om man dubblar antalet riskorn på samtliga 64 schackrutor så blir det till slut bli 18 triljoner riskorn till en vikt av 461 miljarder ton.

Så fungerar ränta på ränta-effekten, något som utnyttjas av långsiktiga investerare. Varje år som du får avkastning på ditt sparande så ökar värdet, och om du får avkastning året därpå får du avkastning även på det förra årets avkastning.

Så kan det fortsätta, år ut och år in, och med tiden kan det göra underverk för din ekonomi.

5. Bekymra dig inte

Det finns alltid något att oroa sig för. Krig och oroligheter, stolliga politiker och lågkonjunktur, klimatförändring och terrorattentat. Se bara på allt elände som har inträffat sedan 1988, då vi startade vår verksamhet. Elände som förvånansvärt många har använt som argument för att skaka på huvudet och sälja sina aktier.

Det vore förstås önskvärt att kunna förutse börsnedgångar, men det är oftast hopplöst. Och om du ändå chansar och säljer, när ska du investera igen? I stället för att tajma marknaden perfekt är det stor risk att du missar en fortsatt uppgång.

Sedan starten 1988 har Carnegie Strategifond stigit med över 5 300 procent (Einstein, du vet) och de senaste fem åren med i snitt 13,1 procent per år. Avgörande för framgången är att fonden investerar långsiktigt i bra bolag, varav många har frodats i decennier och i vissa fall över 100 år.

Med sådan historik finns det goda förutsättningar för att överleva även de utmaningar som världen står inför i dag.

6. Ta pengarna från banken

Om du sparar långsiktigt är det sannolikt klokt att välja aktier eller aktiefonder. Därmed tar du del av företagens vinster och de flesta är överens om att det över tid är det bästa alternativet för att skapa avkastning.

Om du är lite mer försiktig eller inte sparar på så lång sikt kan det passa bättre med ett räntesparande, och då föreslår vi företagsobligationer som alternativ till bankkontot. I stället för att låna ut pengar till banken lånar du du till företag. Ta en titt på till exempel fonden Carnegie Corporate Bond, som lånar ut till välskötta företag i Norden.

7. Ta pengarna från barnen

Många sparar till sina barn genom att varje månad sätta av 300 eller 500 kronor av barnbidraget i ett månadssparande. Det är toppen om du kan göra det, särskilt om du väljer någon av våra fonder. Men ärligt talat – barnbidraget är ditt, inte barnets. Barnbidrag infördes redan 1937 för de mest behövande och är sedan 1948 allmänt, det vill säga ett statligt bidrag samtliga till föräldrar med barn upp till 16 år.

Om du kan avvara en del av barnbidraget till barnet i ett månadssparande så är det fantastiskt. Förslagsvis väljer du då en aktiefond, kanske en Sverigefond, Asienfond eller en småbolagsfond.

Med ränta på ränta-effekten och uppåt 20 års sparande kan det bli en riktigt bra avkastning, och kanske får du till och med ett tack som tack.

Men det verkliga syftet med barnbidraget är att stötta dig ekonomiskt under den tid då det finns barn i huset. Eller som Dagens Nyheters privatekonomiske krönikör Maria Croft säger: ”Visst är det bra om man kan spara till barnen. Men det värdefullaste är faktiskt att lära dem ta hand om de pengar de har. Det har de nytta av hela livet.”

8. Spara 13 månader per år

Utdelning från aktier och ränta från företagsobligationer! Ja, är det något fenomen i finansbranschen som vi gillar mer än andra så är det direktavkastning. Direktavkastningen – reell och potentiell – är faktiskt det allra viktigaste måttet när vi analyserar värdepapper. Bra bolag delar nämligen ut en försvarlig del av vinsten till sina ägare, men har likväl kapacitet att fortsätta utveckla och växa sin affär.

Ännu bättre blir det förstås om du ser till att återinvestera utdelningen i nya aktier. Utöver ditt automatiska månadssparande får du då ytterligare nya aktier i dina favoritbolag. Se det som ett trettonde månadssparande som företagen bjuder på.

9. Ta en promenad

Vi kan inte nog betona vikten av att investera långsiktigt och undvika lockelsen med att försöka tajma marknaden. Investera i bra bolag och låt dem göra jobbet. Bra bolag är experter på att tjäna pengar och som aktieägare har du rätt till din del av vinsten.

Så i stället för att stirra på en datorskärm och lockas att göra onödiga och rentav förödande omplaceringar kan du väl ta en promenad. Du får frisk luft och får sträcka på dig, vilket stärker hjärtat och stimulerar tankeverksamheten.

10. Strunta i planetens rörelser

”Uthålliga placerare klarar börsfallet bäst”, blev också rubriken när Dagens Industris analytiker Mikael Vilenius granskade de sex stora börsnedgångar vi haft sedan 1987.

”En av de mest lönsamma perioderna att äga aktier är under den sista fasen av börsuppgången. Halvåret innan börsen har nått sin högsta nivå har OMX SPI-index stigit med 13-76 procent.” 

Det vore förstås önskvärt att kunna förutse börsnedgångar, men det är i verkligheten mycket svårt. Och om man till äventyrs skulle lyckas med det så återstår det svåraste. Att åter kliva in i marknaden vid rätt tidpunkt. Risken är, som Mikael Vilenius visade, att någon eller några av de dagar som på lång sikt kommer visa sig vara de bästa hinner passera och därmed har vinsten med att undvika börsfallet försvunnit framför näsan.

Mot denna bakgrund håller vi oss främst till att vara långsiktiga, försöka välja bra bolag, att återinvestera utdelningarna i dessa bolag och undvika de dåliga bolagen.

Och ska man spara långsiktigt bör man också vara beredd på kortsiktiga motgångar. Bara för att jorden tar ett år på sig för att cirkulera runt solen är det inte säkert att ett kalenderår är rätt tidsperiod för att utvärdera en fond.

Hör av dig!

För att sammanfatta: Spara regelbundet i bra bolag, återinvestera utdelningar i nya aktier, tänk långsiktigt och vips har du en riktigt lovande strategi för ditt sparande. Så har vi på Carnegie Fonder arbetat sedan starten 1988, och så tänker vi fortsätta.

Om du är intresserad av våra fonder får du gärna höra av dig, till oss eller din rådgivare.

+13,1 procent per år – Carnegie Strategifond

En som följer dessa råd är Carnegie Strategifonds förvaltare John Strömgren, som arbetat i branschen sedan 1984 och har ratingen AA hos Citywire. I teamet runt John finns aktieexperten Simon Blecher, förvaltare av femstjärniga Carnegie Sverigefond, och kreditexperten Niklas Edman, förvaltare av femstjärniga Carnegie Corporate Bond.

Blandfonden Carnegie Strategifond investerar i bra bolag i hela Norden. Cirka 40 procent av portföljen är företagsobligationer med bra ränta, medan 60 procent är aktier med hög utdelning.

Resultatet? De senaste fem åren har fonden stigit i snitt 13,1 procent per år. Inte konstigt att många väljer Carnegie Strategifond i sin tjänstepension eller som bas för annat långsiktigt sparande.

Har du frågor om våra fonder? Mejla spara@carnegiefonder.se eller ring 08-121 550 00

Fler artiklar

Återhämtning på företagsobligationsmarknaden äntligen igång
Carnegie Strategifond

Återhämtning på företagsobligationsmarknaden äntligen igång

Utvecklingen på värdepappersmarknaderna indikerar att världsekonomin kommer att återhämta sig relativt snabbt. De massiva stöd som stater och centralbanker implementerar förväntas ge effekt under lång tid. Samtidigt lättar land efter...

John Strömgren 3 juli 2020
Månadssparande för framtida möjligheter
Carnegie Strategifond

Månadssparande för framtida möjligheter

John Strömgren förvaltar Carnegie Strategifond, vår äldsta fond som funnits med ända sedan 1988 och som också är vår mest populära fond att månadsspara i. Carnegie Strategifond, ”Stratten”, är till...

Kristina Flintull 24 juni 2020
”Stor kassa skapar möjligheter”
Carnegie Strategifond

”Stor kassa skapar möjligheter”

Carnegie Strategifond, ”Stratten”, är något av en favoritfond för många pensionssparare. Blandningen mellan aktier med bra utdelning och företagsobligationer med bra ränta har lagt grunden för en trygg, långsiktig avkastning....

Erik Amcoff 22 juni 2020