Stäng
Språk
Meny

“Alfa Laval och Assa Abloy gör entré för första gången på många år”

Stockholmsbörsen trotsar tech-frossan i USA och det blir alltmer uppenbart att det är dags för en svensk revansch på världens börser då vi äntligen ligger rätt till med vår stora exponering mot bank- och industribolag.

Det må gå långsamt med vaccineringen i Europa och Sverige i synnerhet, men börsen fokuserar på USA och där går det framåt i en våldsam takt och de flesta tror nu på ett återöppnande framåt våren.

Det driver revansch för sektorer som hade det tufft ifjol och på börsen har Pandox och Scandic Hotels rusat, men märkligt nog inte Duni (!). Är det inte deras servetter som ska fylla hotellen och restaurangerna?

Industrikonjunkturen tuffar också på allt starkare och den stora efterfrågan driver upp råvaror och detta gynnar förstås Epiroc, Sandvik och Volvo. Men det är också råvarorna, oljan drar också liksom stål och massa, som till viss del driver upp inflationen och kanske rörelsen på den amerikanska tioåringen kan härledas till just detta? Visst saknas det löneinflation och visst är nuvarande nivå på tioåringen inte särskilt anmärkningsvärd (fortfarande lägre än strax innan coronan), men det är takten som oroar marknaden.

Men det gynnar bank och verkstad. Vi äger som bekant alla svenska bankerna, men mest i den billigaste, nämligen Nordea.

Under månaden har vi valt att köpa in två nya innehav och öka i ett tredje. Alfa Laval och Assa Abloy gör entré för första gången på många år och vi ökade innehavet i ABB. Gemensamt för de tre är att de ligger sent i cykeln och vinstökningarna kommer först om 2-3 år och därför bör de köpas redan nu; ABB och Alfa har också tydlig ESG-koppling och tjänar på energi och elektrifieringen. Assa Abloy med sina höga marginaler och historik av små, fina förvärv ser billigare ut än på länge och där såg vi nyligen också vd öka sitt innehav.

En hel del aktier fortsätter att vara ute i kylan, NCC och Skanska, Tele 2 och Telia Sonera, för att nämna några; den riksjusterade avkastningen lär bli väldigt god där.

Mer om fonden

Carnegie Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Stark men sömnig börs
Carnegie Sverigefond

Stark men sömnig börs

Börsen börjar lite tröttare i den meningen att omsättningen sjunker, vilket förvisso hör till vanligheterna under sommaren, goda nyheter tas inte emot med lika hysteriska kursreaktioner längre och volatiliteten går...

Simon Blecher 6 juli 2021
Konjunkturen är urstark, men det finns varningsflaggor värda att lyfta
Carnegie Sverigefond

Konjunkturen är urstark, men det finns varningsflaggor värda att lyfta

Äntligen! Börsen har legat steget före i över ett år, men nu syns också det alltmer positiva effekterna av en minskad pandemi i Västeuropa och Sverige. Allt fler vaccineras, samhället...

Simon Blecher 7 juni 2021
Hysteriskt aktieintresse, kö av bolag till börsen och riskaptit på topp
Carnegie Sverigefond

Hysteriskt aktieintresse, kö av bolag till börsen och riskaptit på topp

Och så bytte marknaden fot. Stora bolag lugnade ner sig och steg drygt 2 procent; de mindre exploderade och gick upp hela 8 procent. Riskaptiten på topp. Aktieintresset på hysteriska...

Simon Blecher 6 maj 2021