Stäng
Språk
Meny

Ännu en perfekt storm i Asien

Asien som helhet utvecklades sidledes under månaden. Initialt innebar förhoppningar om att Kina och USA skulle återuppta samtal om handelskonflikten att börsen i Kina och Hong Kong fick en positiv utveckling. Budskapet från Fed om lägre räntor innebar även det en positiv signal för Asien. Ganska snart vände dock vinden.

Gunnar Påhlson har investerat i Asien i över 30 år. Här på besök i en av Coopmarts butiker i Hô Chi Minh-staden. Kedjan Coopmart ägs av livsmedelsproducenten Masan Group.

Den indiska marknaden föll som ett resultat av vinstvarningar och svagare guidning från bolagen avseende framtida tillväxt. Bankerna varnade också för en ny trend med stigande kreditförluster för konsumentkrediter, vilket fick till följd att även de mest välskötta privatägda bankerna korrigerade.

I Hong Kong växte protesterna mot Kina och den lokala Hong Kong regeringen, avseende ett förslag till ny lagstiftning för utlämning av kriminella till Kina. Detta är de kraftigaste demonstrationerna sedan paraplyrevolutionen 2014.

Det känns inte realistiskt att tro att Kina kommer att acceptera Hong Kong bornas krav på full demokrati och självständighet för Hong Kong. Risken finns att man till slut blir tvungen till en militär insats från Kinas sida. Xi Jin Ping vill dock till varje pris undvika en upprepning av Tiananmen Square, (4 juni 1989).

Dessutom är han fullt upptagen med att hantera handelskonflikten med USA. Protesterna innebar att oron för Hong Kongs ekonomi växer och fastighetsbolagen föll under månaden som ett resultat av detta.

De negativa nyheterna fortsatte att dugga tätt mot slutet av juli. Handelskonflikten mellan Japan och Sydkorea fick till följd att båda länderna införde restriktioner och tullar på utvalda varor. Det är negativt för Sydkoreas teknologisektor.

En upptrappning av USA:s konflikt med Iran fick konsekvenser i form av att Iran beslagtog ett brittiskt oljefartyg. Detta kan påverka oljepriset uppåt vilket är negativt för Asien. Slutligen fick Trump nog av Kinas förhalningstaktik i förhandlingarna och meddelade att USA avser att införa nya handelstullar på 10 procent på import från Kina till ett värde av 300 miljarder dollar.

Kina svarade med motåtgärder med en valutaförsvagning av Yuanen samt importstopp för amerikank spannmål. Som vanligt denna tid på året har vi en perfekt storm.

Mer om fonden

Carnegie Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

”Slutsatsen blir att Kinas regeringen har behov att stärka sitt grepp om makten”
Carnegie Asia

”Slutsatsen blir att Kinas regeringen har behov att stärka sitt grepp om makten”

De asiatiska marknaderna utvecklades positivt under juni. Under våren har oro för inflation, som ett resultat av stora globala stödåtgärder från centralbankerna, varit ett återkommande tema. Budskapet från Fed, USA:s...

Gunnar Påhlson 6 juli 2021
Mitt liv som ”Fed watcher”
Carnegie Asia

Mitt liv som ”Fed watcher”

De asiatiska marknaderna tillbringade maj med att trampa vatten. Det var lite grann som att simma motströms. Bolagen tjänar pengar och man anstränger sig, men man kommer ingen vart. Lokala...

Gunnar Påhlson 4 juni 2021
Portföljbolagen som gynnas av omställningarna
Carnegie Asia

Portföljbolagen som gynnas av omställningarna

De asiatiska marknaderna föll tillbaka under april. Carnegie Asia föll i värde med 1,2 procent. Vi har tidigare skrivit om intressanta investeringsteman i Asien. Flera av dessa drivs av ett...

Gunnar Påhlson 7 maj 2021