Stäng
Språk
Meny

Ännu en perfekt storm i Asien

Asien som helhet utvecklades sidledes under månaden. Initialt innebar förhoppningar om att Kina och USA skulle återuppta samtal om handelskonflikten att börsen i Kina och Hong Kong fick en positiv utveckling. Budskapet från Fed om lägre räntor innebar även det en positiv signal för Asien. Ganska snart vände dock vinden.

Gunnar Påhlson har investerat i Asien i över 30 år. Här på besök i en av Coopmarts butiker i Hô Chi Minh-staden. Kedjan Coopmart ägs av livsmedelsproducenten Masan Group.

Den indiska marknaden föll som ett resultat av vinstvarningar och svagare guidning från bolagen avseende framtida tillväxt. Bankerna varnade också för en ny trend med stigande kreditförluster för konsumentkrediter, vilket fick till följd att även de mest välskötta privatägda bankerna korrigerade.

I Hong Kong växte protesterna mot Kina och den lokala Hong Kong regeringen, avseende ett förslag till ny lagstiftning för utlämning av kriminella till Kina. Detta är de kraftigaste demonstrationerna sedan paraplyrevolutionen 2014.

Det känns inte realistiskt att tro att Kina kommer att acceptera Hong Kong bornas krav på full demokrati och självständighet för Hong Kong. Risken finns att man till slut blir tvungen till en militär insats från Kinas sida. Xi Jin Ping vill dock till varje pris undvika en upprepning av Tiananmen Square, (4 juni 1989).

Dessutom är han fullt upptagen med att hantera handelskonflikten med USA. Protesterna innebar att oron för Hong Kongs ekonomi växer och fastighetsbolagen föll under månaden som ett resultat av detta.

De negativa nyheterna fortsatte att dugga tätt mot slutet av juli. Handelskonflikten mellan Japan och Sydkorea fick till följd att båda länderna införde restriktioner och tullar på utvalda varor. Det är negativt för Sydkoreas teknologisektor.

En upptrappning av USA:s konflikt med Iran fick konsekvenser i form av att Iran beslagtog ett brittiskt oljefartyg. Detta kan påverka oljepriset uppåt vilket är negativt för Asien. Slutligen fick Trump nog av Kinas förhalningstaktik i förhandlingarna och meddelade att USA avser att införa nya handelstullar på 10 procent på import från Kina till ett värde av 300 miljarder dollar.

Kina svarade med motåtgärder med en valutaförsvagning av Yuanen samt importstopp för amerikank spannmål. Som vanligt denna tid på året har vi en perfekt storm.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Tre nya asiatiska innehav
Carnegie Asia

Tre nya asiatiska innehav

De asiatiska börserna utvecklades positivt under september. Carnegie Asia steg i värde med 2,7 procent. Det blir allt tydligare att global konjunktur fortsätter att försvagas. Ekonomisk statistik både i USA,...

Gunnar Påhlson 7 oktober 2019
”Handelskriget påminner mest om bluffpoker”
Carnegie Asia

”Handelskriget påminner mest om bluffpoker”

De asiatiska börserna utvecklades svagt under augusti. Carnegie Asia föll i värde med 3,0 procent. Nyhetsflödet under månaden dominerades av fem händelser, alla negativa. Demonstrationerna i Hong Kong för demokrati...

Gunnar Påhlson 4 september 2019
Försök inte tajma marknaden

Försök inte tajma marknaden

Det är alltid tillfredsställande att kunna rapportera att alla våra fonder gick upp under årets första halvår. I år är dessutom uppgångarna rejäla. Med ett undantag har alla aktie- och...

Hans Hedström 15 juli 2019