Stäng
Språk
Meny

Ännu en perfekt storm i Asien

Asien som helhet utvecklades sidledes under månaden. Initialt innebar förhoppningar om att Kina och USA skulle återuppta samtal om handelskonflikten att börsen i Kina och Hong Kong fick en positiv utveckling. Budskapet från Fed om lägre räntor innebar även det en positiv signal för Asien. Ganska snart vände dock vinden.

Gunnar Påhlson har investerat i Asien i över 30 år. Här på besök i en av Coopmarts butiker i Hô Chi Minh-staden. Kedjan Coopmart ägs av livsmedelsproducenten Masan Group.

Den indiska marknaden föll som ett resultat av vinstvarningar och svagare guidning från bolagen avseende framtida tillväxt. Bankerna varnade också för en ny trend med stigande kreditförluster för konsumentkrediter, vilket fick till följd att även de mest välskötta privatägda bankerna korrigerade.

I Hong Kong växte protesterna mot Kina och den lokala Hong Kong regeringen, avseende ett förslag till ny lagstiftning för utlämning av kriminella till Kina. Detta är de kraftigaste demonstrationerna sedan paraplyrevolutionen 2014.

Det känns inte realistiskt att tro att Kina kommer att acceptera Hong Kong bornas krav på full demokrati och självständighet för Hong Kong. Risken finns att man till slut blir tvungen till en militär insats från Kinas sida. Xi Jin Ping vill dock till varje pris undvika en upprepning av Tiananmen Square, (4 juni 1989).

Dessutom är han fullt upptagen med att hantera handelskonflikten med USA. Protesterna innebar att oron för Hong Kongs ekonomi växer och fastighetsbolagen föll under månaden som ett resultat av detta.

De negativa nyheterna fortsatte att dugga tätt mot slutet av juli. Handelskonflikten mellan Japan och Sydkorea fick till följd att båda länderna införde restriktioner och tullar på utvalda varor. Det är negativt för Sydkoreas teknologisektor.

En upptrappning av USA:s konflikt med Iran fick konsekvenser i form av att Iran beslagtog ett brittiskt oljefartyg. Detta kan påverka oljepriset uppåt vilket är negativt för Asien. Slutligen fick Trump nog av Kinas förhalningstaktik i förhandlingarna och meddelade att USA avser att införa nya handelstullar på 10 procent på import från Kina till ett värde av 300 miljarder dollar.

Kina svarade med motåtgärder med en valutaförsvagning av Yuanen samt importstopp för amerikank spannmål. Som vanligt denna tid på året har vi en perfekt storm.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Dialog om ESG-märkt kobolt till Tesla
Carnegie Asia

Dialog om ESG-märkt kobolt till Tesla

De asiatiska börserna utvecklades sidledes i november. Carnegie Asia föll i värde med 0,3 procent. I november var jag på resa i Asien för att besöka nya och gamla företag....

Gunnar Påhlson 5 december 2019
Mildare tongångar mellan USA och Kina
Carnegie Asia

Mildare tongångar mellan USA och Kina

De asiatiska börserna utvecklades positivt under oktober. Carnegie Asia steg i värde med 1,9 procent. Centralbankerna fortsätter att tillföra ny likviditet till marknaden. Det innebär att, trots tydliga signaler om...

Gunnar Påhlson 4 november 2019
Tack för senast!

Tack för senast!

Vilken kväll! Tack alla andelsägare, partners och vänner som följde med till Konserthuset i Stockholm för Årets investerarträff med Carnegie Fonder den 23 oktober. Professor Maria Strömme trollband oss alla...

Kristina Flintull 29 oktober 2019