Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Marknadskommentar

APRIL 2024

April blev en svag månad för många av världens aktiemarknader. Globalt aktieindex sjönk med 3,7 procent i spåren av sämre inflationsstatistik. Den amerikanska börsen backade med 4 procent i lokal valuta och den svenska steg med 0,3 procent. Dollarn stärktes med ca 3 procent mot den svenska kronan under perioden. De långa räntorna steg något under månaden. Den svenska tioåringen ökade med 9 punkter och den amerikanska med 48 punkter.  

MÅNADENS SPANINGAR

1. Riksbanken är överens med marknaden. Efter en lång tids divergens mellan marknadens förväntningar på styrräntan och Riksbankens egna prognoser ligger de numera väldigt nära varandra. Framför allt skedde detta genom den nedjusterade räntebana som presenterades i den senaste penningpolitiska rapporten där Riksbanken sänkte sin prognos för nivån på styrräntan ganska ordentligt. Det är dock inte hela förklaringen. Även marknaden har under året justerat sin förväntansbild, fast då åt andra hållet. Med de färre sänkningar som nu prisas in, strax under 3 stycken under 2024, har man mötts från två håll och därmed ligger nu marknaden och Riksbanken i princip i linje med varandra.

2. Mot slutet av april publicerade en stor del av Stockholmsbörsens bolag sina rapporter för första kvartalet. Vår sammanfattning av rapportsäsongen är att den för svensk del var relativt stabil, med försäljning som pressades av svagare konjunktur. Prishöjningar tycks inte längre varit möjliga så som de var för ett år sedan, medan marginaler generellt höll bra. Carnegies sammanställning av rapportsäsongen (80 procent av bolagen på Stockholmsbörsen och 94 procent av vinster) visar att försäljningen fallit 2 procent år över år, rörelseresultatet tappat 1 procent, och att medianestimatet reviderats upp 0.5 procent. Vi talar alltså om små avvikelser på aggregerad nivå. Riktar vi blicken mot USA ser vi att index gick svagare än Sverige i april, men räddades av starka tech-rapporter mot slutet av månaden. Med 80 procent av S&P bolagen rapporterade ser vi att vinsterna är upp 5 procent år över år. Dock bör tas i beaktning att EPS år över år för tech-jättarna såg ut som följer; Amazon +216 procent, Meta +114 procent, Google +62 procent, Microsoft +20 procent (Tesla däremot -53 procent).

3. Marknaden är fortsatt stark och vi bibehåller vår vy att det på sina håll börjar se dyrt ut i relation till konjunkturella utsikter. Med andra ord ser vi fortsatt nordiska krediter med något kortare löptider utgivna av stabila kvalitetsnamn som mest attraktiva, och är därför restriktiva med att investera i bolag med lägre rating just nu. Framför allt finner vi bolag inom kategorin BB intressanta. När marknaden är stark tenderar obligationsvillkoren att bli något mer tillåtande, något även vi noterat. Viktigt här är att som vanligt försöka begränsa bolagens möjligheter till att öka skuldsättningen genom att antingen ta upp mer lån, dela ut likvida medel till aktieägare eller ha för omfattande möjligheter att justera resultatet redovisningsmässigt vid beräkning av skuldsättningen. Det ställs höga krav på obligationsinvesterare dels att förstå villkoren, dels att samtidigt agera kravställare i hur villkoren utformas, vilket kan vara svårt vid investering av direktägda enskilda obligationer jämfört med vid investering via en professionellt förvaltad fond.