Stäng
Språk
Meny

Aprilväder även i Asien

De asiatiska marknaderna återhämtade sig i april och steg kraftigt. Carnegie Asia steg under månaden i värde med 4,8 procent, till en del tack vare starkare utveckling för dollarn.


Det var riktigt aprilväder på de asiatiska marknaderna denna månad. Ett antal externa faktorer med okänd utgång påverkar investerarnas sinnesstämning och innebär att det inte finns någon riktigt stark övertygelse om vart vi är på väg.

Vad är det då som stör? Amerikanska obligationsräntor steg till över 3 procent, vilket indikerar att marknaden tror på högre inflation. Fed planerar att höja räntan tre gånger till detta år och även om man inte höjde nu så är detta något som oroar. Rekordstark dollarutveckling är ett resultat av denna tro på högre amerikanska räntor.

En stark dollar är vanligtvis inte bra för utvecklingen i Asien då det dränerar de asiatiska ekonomierna på kapital. Svaga asiatiska valutor för med sig andra risker. Senaste månaden såg vi kapitalutflöde och fallande börskurser i Indonesien och i Filippinerna när investerarna säljer länder med underskott i bytesbalansen.

Handelskrig gör inte läget bättre. USA har aviserat tullar på stål och aluminium samt importtullar på ett stort antal andra varor. USA beslutade dessutom att blockera export av halvledare till ZTE, en  kinesisk tillverkare av telekomutrustning och mobiltelefoner. Även Huawei, ägt av kinesiska staten, hotas nu av att inte få importera komponenter från amerikanska Qualcomm.

Teknologibolag i Asien utvecklades svagt som ett resultat, med undantag för Samsung Electronics som kom med en mycket stark rapport. Samsung har också fördelen av att vara i princip självförsörjande på komponenter. En vinnande strategi i detta läge. På det positiva kontot kan vi också notera framstegen mot fredsförhandlingar på Koreahalvön. Även om Donald Trump tar åt sig äran, så finns de riktiga vinnarna, om Syd- och Nordkorea kan sluta fred, i Asien. En framtida potentiell återförening riskerar dock att bli en mycket dyr affär för Sydkorea.

 

Vill du investera i Carnegie Asia? Börja med att starta ett Carnegie fondkonto med BankID.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Dialog om ESG-märkt kobolt till Tesla
Carnegie Asia

Dialog om ESG-märkt kobolt till Tesla

De asiatiska börserna utvecklades sidledes i november. Carnegie Asia föll i värde med 0,3 procent. I november var jag på resa i Asien för att besöka nya och gamla företag....

Gunnar Påhlson 5 december 2019
Mildare tongångar mellan USA och Kina
Carnegie Asia

Mildare tongångar mellan USA och Kina

De asiatiska börserna utvecklades positivt under oktober. Carnegie Asia steg i värde med 1,9 procent. Centralbankerna fortsätter att tillföra ny likviditet till marknaden. Det innebär att, trots tydliga signaler om...

Gunnar Påhlson 4 november 2019
Tack för senast!

Tack för senast!

Vilken kväll! Tack alla andelsägare, partners och vänner som följde med till Konserthuset i Stockholm för Årets investerarträff med Carnegie Fonder den 23 oktober. Professor Maria Strömme trollband oss alla...

Kristina Flintull 29 oktober 2019