Stäng
Språk
Meny

Är Bidens satsning på infrastruktur tillräcklig?

Mikael Tarnawski-Berlin, förvaltare av Carnegie Listed Infrastructure

Under första månaden för Carnegie Listed Infrastructure fick makroekonomin lite större betydelse. Den stora händelsen var att de långa räntorna steg.

Den amerikanska räntan steg från ungefär 1,31 till 1,49 procent. Även om 15% höjning är stor i relativa termer är förändringen i absoluta termer nästan betydelselös. Men vad marknaden ofta gör är att den extrapolerar riktningen och reagerar som om stigningen kommer att fortsätta. Låt oss se om så blir fallet innan vi börjar oroa oss.

Den senaste tiden har också Bidens infrastruktursatsning fått mycket uppmärksamhet. Republikanerna och demokraterna i Senaten har enats om ett lagförslag som kommer att dubbla de federala infrastrukturinvesteringarna under de kommande åtta åren.

Omröstningen i Representanthuset har dock skjutits upp då man inte lyckats få med sig de mer liberala demokraterna som bland annat vill ha in mer investering i hållbar energi.

Jag skulle dock vilja sätta förslaget i rätt perspektiv. Idag är de federala infrastrukturinvesteringarna i USA cirka 80 miljarder dollar per år. Utöver det investerar delstaterna och lokala myndigheter ungefär lika mycket. Totalt är de offentliga infrastrukturinvesteringarna alltså cirka 160 miljarder dollar.

Det låter mycket men är faktiskt inte mer än vad de 20 största börsnoterade infrastrukturbolagen i USA investerar på ett år. Räknar man ihop alla börsnoterade infrastrukturbolag investerar de närmare 300 miljarder dollar på ett år.

Bidens förslag är alltså inte särskilt stort när man tittar på helheten. Får de igenom det kommer de totala infrastrukturinvesteringarna öka med ungefär 15 procent jämfört med idag.

Vi har investerat i två nya bolag under månaden. BBGI Global Infrastructure är ett investmentbolag som investerar i europeisk infrastruktur. De äger bland annat 38 km av E18 i Norge och 23 brandstationer i England. Vår andra investering är Tinc, också ett investmentbolag. De investerar främst i Belgien och Nederländerna där de bland annat äger spårvagnar i Antwerp och sju olika vindparker.

Mer om fonden

Fler artiklar

En portfölj av fina infrastrukturbolag
Carnegie Listed Infrastructure

En portfölj av fina infrastrukturbolag

Under månaden fortsatte omicron att spridas snabbt. Lägg därtill att FED börjat signalera en snabbare höjningar av räntan. Om man därför trott att börsen skulle få en sur avslutning på...

Mikael Tarnawski-Berlin 7 januari 2022
”Det var dock ett uselt beslut att sälja”
Carnegie Listed Infrastructure

”Det var dock ett uselt beslut att sälja”

Ett ökat intresse för analys och vetskapen om att man kan göra detta på heltid var startskottet för Mikael Tarnawski-Berlins karriär. Idag klurar Mikael framför allt på hållbara bolag då...

Kristina Flintull 3 januari 2022
”Positivt men inte avgörande för infrastrukturtillgångar”
Carnegie Listed Infrastructure

”Positivt men inte avgörande för infrastrukturtillgångar”

De största vinnarna var Terna Energy, Verisign och SHO-BOND Holdings. De största förlorarna Liberty Broadband, Encompass Health och Norfolk Southern. Bidens infrastrukturprogram har, efter flera förseningar, äntligen röstats igenom. Som...

Mikael Tarnawski-Berlin 6 december 2021