Stäng
Språk
Meny

Är kinesiska aktier billiga nu?

Efter att flera av Kinas större städer, inklusive Peking, Shanghai och Shenzen varit stängda i lockdown i nära två månader lättar man nu på restriktionerna i Shanghai. Befolkningens protester växte i styrka då de upplevde att de var inburade på obestämd tid.

När vi nu får ekonomisk statistik för april och maj är utvecklingen förfärande. Kinas ekonomi har inte varit så här svag sedan tidigt nittiotal vad jag kan komma ihåg. Detaljhandeln föll med 11%, bilförsäljningen föll med 31% och försäljningen av bostäder sjönk med 60% jämfört med förra året.

I syfte att stötta fastighetssektorn sänktes bolåneräntan i maj. Lägre krav på kontantinsats för förstagångsköpare infördes också för att stimulera efterfrågan. Allt detta är kosmetika och väntas inte förändra bilden dramatiskt. Invånarna i mindre städer, som inte varit nedstängda, drar också ned sin konsumtion, då de väntar sig samma behandling enligt Kinas nollvision för Covid, om Omikron sprider sig dit. Allt detta är väl känt och Kinas börs är redan den sämsta i regionen i år. Därmed är kinesiska aktier de lägst värderade i Asien medan Indien har de dyraste bolagen. Köpläge med andra ord?

Kinesiska internetbolag studsade i maj efter att Peking uttalat verbalt stöd för techbolagen. Resultatet både för Netease och Baidu var också bra även om tillväxten var lägre än vi är vana vid att se. Dessa bolag är stora arbetsgivare. Arbetslösheten bland unga ökar nu snabbt och nyutexaminerade studenter har svårt att få jobb. Flera stora techbolag har mött vikande försäljning med att permittera personal i en omfattning som gett Peking huvudvärk.

Kinas premiärminister, Li Keqiang, såg sig nyligen föranledd att hålla ett extrainkallat videomöte med 100000 lokala partifunktionärer från provinsregeringarna. Budskapet var tydligt. Peking markerar sitt missnöje med utvecklingen och ser stora risker för ekonomin. Det kommer att krävas avsevärda stimulansåtgärder för att få ekonomin på fötter. Provinsregeringarna har tolkat instruktionerna i Covid policyn för strikt och i vanlig ordning försökt överträffa varandra i att uppfylla målet.

Pe-talet för kinesiska aktier är lågt, men denna kvot består utav två variabler, priset och vinst per aktie, där den senare är obekant just nu. Mot bakgrund av utvecklingen i ekonomin som helhet kan vi anta att företagsvinsterna behöver justeras ned för innevarande år. Kinesiska bolag rapporterar halvårsvis. Industribolagens vinster föll med 8,5% i april. Då ser inte marknaden lika billig ut längre.

Mer om fonden

Carnegie Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Marknaden har alltid rätt
Carnegie Asia

Marknaden har alltid rätt

När man studerar ekonomi lär man sig två saker; marknaden har alltid rätt och antagandet om att marknaden är effektiv och börsens prissättning utgör en korrekt och effektiv allokering av...

Gunnar Påhlson 6 juli 2022
Kinas ekonomi har gått i baklås
Carnegie Asia

Kinas ekonomi har gått i baklås

Kinas ekonomi saktar in betänkligt. Tillväxten nu ligger under 4%. Målet är 5,5%. Kinas hårda linje mot Covid-19, med en nollvision för spridning av viruset, innebär att flera stora städer...

Gunnar Påhlson 5 maj 2022
Geopolitiskt rävspel ger börsutveckling med tvära kast i Asien
Carnegie Asia

Geopolitiskt rävspel ger börsutveckling med tvära kast i Asien

Den senaste månaden kännetecknas av mycket stora svängningar, även i Asien. Rysslands krig mot Ukraina, stigande oljepris och högre inflation innebär att förväntningar och prognoser skruvas om. Fed höjde räntan...

Gunnar Påhlson 5 april 2022