Carnegie Micro Cap
Bergman & Beving visar inga ålderskrämpor
Bergman & Beving grundades 1906 och visar att gammal är äldst. De har knoppat av så många bolag under årens lopp att det skapats något som kallas Bergman & Beving sfären. Det har gått så långt att även avknoppningarna knoppar av sig. I gruppen finns Addtech, Addlife, Lagercrantz, Alligo, och Momentum Group. De är så många att vi kanske glömt något. Värdeskapandet har varit fenomenalt och visar tydligt värdet av fokus.
Vi äger Bergman & Beving, Momentum Group och Alligo och tycker att alla tre är välskötta och undervärderade. I maj har fokus varit på Momentum Group som genomfört ett stort värdeskapande förvärv. Vid skilsmässan från Bergman & Beving begåvades Momentum Group med en stark balansräkning, för stark kan man nog säga. Det var upplagt för att bolaget skulle genomföra förvärv. Sedan kom börsens förvärvshysteri och Momentum Group hamnade lite i bakvattnet. Vi gissar att värderingarna sprang i väg och de har bidat sin tid. I maj förvärvades Askalon som tillhandahåller ventilationslösningar till en värdering som ser attraktiv ut. Momentum Group har fortfarande rejält med torrt krut i kassan. Vi tror på en spännande framtid för bolaget.
New Wave har vi skrivit om många gånger i månadsbrevet. Det är ett viktigt innehav för fonden. I maj backade aktien något och det var en hel del fokus på bolaget. Det förekom en del ryktesspridning, varför vi finner det som väldigt positivt att vd Torsten Jansson kliver in och köper rejält med aktier. Även vice vd Göran Härstedt har köpt aktier, något han inte gjort på 10 år. Bolagets varulager och rörelsemarginal har återigen debatterats. Vår vy är att varulagret är en konkurrensfördel och att moderisken är begränsad. Rörelsemarginalen tror vi är uthållig eftersom bolaget, lite i skymundan, tagit bort en hel del kostnader. Vi gillar bolaget och aktien.
Författare
Viktor Henriksson
Civilekonom. Arbetat i finansbranschen sedan 1996 och på Carnegie Fonder sedan 2005. Förvaltar Carnegie Micro Cap.