Stäng
Språk
Meny

Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

En global finanskris som inte går att stoppa. Coronakrisen är unik och förändrar stora delar av vårt samhälle i grunden. Men vi är långsiktiga ägare av välskötta bolag, och förr eller senare tar vi oss ur det här också, säger Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Sverigefond och Carnegie Spin-Off.

Simon Blecher

”I en finanskris händer galna kursrörelser. Bolag går ned 10–15 procent på en dag utan anledning. Men tidigare börskrascher har lärt oss två saker. För det första, det går alltid för fort och för långt, och det kommer man på efteråt. För det andra, marknaden vänder innan ekonomin vänder”, säger Simon Blecher.

Så när kan vi vänta oss ett slut på coronakrisen?

”Det är så klart omöjligt att säga. Men jag tror att när virustoppen i Italien börjar gå ned kan marknaden äntligen få lite fast mark. I Sverige har vi sett åtgärder som stödpaket från Riksbanken, slopade amorteringskrav och karensdagar för att lugna marknaden. Det är bra och ett steg i rätt riktning, men det behövs massor med mer stimulans från både politiker och centralbanker.”

”Räkna med att flygbolag förstatligas och att vi alla kommer att prata om livet före corona respektive efter corona.”

”Så min förhoppning är att vi ser effekter redan om två, tre veckor. Och när vi väl kommer ur den här kraschen så kommer folk fortsätta att köpa bilar, bygga om sina kök och gå på restaurang igen, men vi ska också vara beredda på stora förändringar. Vi måste alla vara ödmjuka. Runt 10 procent av världens BNP är som bortblåst, inte minst som den globala turistnäringen stöps om. Räkna med att flygbolag förstatligas och att vi alla kommer att prata om livet före corona respektive efter corona.”

Hur agerar du i fonderna?

”Generellt sett är många svenska bolag billig och lika många bolag har fallit orättvist mycket. Men viktigt att poängtera är att både Carnegie Sverigefond och Carnegie Spin-Off är likvida fonder och vi är bekväma med att äga försiktiga värdebolag.”

”Vi kan bolagen, vi förstår vad de gör, vi har god likviditet och vi har kassa i alla portföljer. Och när hjulen börjar rulla igen gäller det att vi fortsätter att äga bra bolag med låg skuld, vilket är vår grundfilosofi. Holmen äger en stor del av Sveriges skog, Investor äger en samlad portfölj med Wallenberg som huvudägare, Volvo är i topp på lastbilar i världen, och har en stor kassa.”

”Vi kan bolagen, vi förstår vad de gör, vi har god likviditet och vi har kassa i alla portföljer.”

”Ser man tillbaka 2008–2009 hade Volvo negativ orderingång och vi var i ett läge där vi inte trodde det fanns pengar i bankomaterna. Det är säkert många som minns. Men kom ihåg att börsen har en förmåga att visa vägen åt båda håll. Börsen går ned före ekonomin och den går upp före ekonomin.”

Kan du nämna något innehav som haft det tufft?

”Många så klart. Ett innehav är Electrolux, utan att de för den delen har stora skulder. Det planeras en avknoppning av Electrolux Professionals, som har tillverkning i Italien och säljer till restauranger… Så det är klart att det inte är bra. Dagens värdering av Eletrolux är i nivå med vad det var i samband med Lehman-kraschen. De har Investor som huvudägare, men visst kan bolaget falla mer på kort sikt.”

Tror du avknoppningen av Professionals skjuts upp?

”Antagligen är det för sent. Professionals kan få det riktigt svårt, men då kanske en annan aktör köper det eller lägger bud. Men vi vet ju inte.”

Många utdelningar ställs in, hur ställer du dig till det?

”Det som hittills är känt är från bolag som Pandox och Scandic, men det kan komma även från våra bolag. Om det händer, tänk på att pengarna finns kvar. Man skjuter på utdelningen för att hålla en kassa när man ser att kreditmarknaden inte är som den ska, men det betyder inte att bolagen har eldat upp pengarna. Marknaden kommer att vara väldigt förlåtande för Q2. En lärdom från 2008 är att när förlusterna kom så gick bolagen upp i och med att alla redan visste om dem.”

Simon har en bild han använder när marknaden är tuff och senast han kikade på bilden var 2008. Det börjar med optimism som övergår i eufori när det mesta känns bra, men sedan händer något. En sektor kanske skakar till, och man väljer att förneka den. Nu är vi någonstans mellan panik och kapitulation.

Och hur ser du på resten av året?

”Att två kvartal är förlorade är inte hela världen på lång sikt, viktigare är att inte hösten och 2021 drabbas allt för mycket. Förmodligen kommer det visa sig att den som köpte aktier under våren 2020 gör en hyfsat bra affär på några års sikt. Och framför allt hoppas jag att vi snart känner både hopp, lättnad och optimism igen,” säger Simon.

 

 

Fler artiklar

Blecher i Di: ”Jag är rädd för att det kan sluta illa”

Blecher i Di: ”Jag är rädd för att det kan sluta illa”

I en intervju i Dagens Industri berättar Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Sverigefond och Carnegie Spin-Off, om börsutvecklingen i höst, aktiers värderingar och småspararnas påverkan på marknaden. Blecher inleder med...

Madeleine Bergh 18 augusti 2020
Blecher: ”Vi blickar framåt”

Blecher: ”Vi blickar framåt”

Det har varit en turbulent tid, men förvaltaren Simon Blecher tittar framåt. Även årets andra kvartal kommer att vara en katastrof och säkerligen även kommande kvartal 2020. Men det är...

Kristina Flintull 27 april 2020
”Det är superrea på vissa bolag”
Carnegie Sverigefond

”Det är superrea på vissa bolag”

”Vi kommer går stärkta ut ur det här”. Under måndagen anordnade vi en telefonkonferens med Simon Blecher, modererad av Emilie Fors, partneransvarig. Här följer ett kort referat, som kompletterar den...

Emilie Fors 24 mars 2020