Stäng
Språk
Meny

Blecher: ”H&M var dinner talk”

Bild: H&M

Är detta historiens mest hatade börsuppgång? Gissningsvis ja. Alla söker alternativa placeringar, räntor och krediter och ändå vill inte aktiemarknaden gå ner… Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher sammanfattar juni.

Än en gång var det centralbankerna som ryckte ut och indikerade flera lättnader och dito kommande räntesänkningar och vips återhämtade vi en del av nedgången i maj.

Vi har nu negativa långa räntor i flera länder. Japan-scenariot med låg ränta och låg global tillväxt kvarstår, vilket också förändrar avkastningskravet för aktier.

Givet 5–6 procent i avkastningskrav istället för historiskt kanske 6–8 procent är det enkelt att motivera värderingar på 18–20 gånger vinsten istället för det historiska 13–14 gånger vinsten. Dagens värdering på Stockholmsbörsen kring 17 gånger vinsten känns därmed ganska acceptabelt, väl medveten om att konjunkturen är på väg att försämras.

Carnegie Sverigefond steg 7,7% i juni och har under året gått upp 20,7%.
Klicka här för att investera.

Det förvånande är att de bolag som lyckas växa själva, organiskt och/eller vid förvärv handlas till värderingar på uppemot 25–30 gånger vinsten (vissa till och med värre) medan bolag som har stillastående vinster ligger kring 8–11 gånger vinsten. Den värderingskillnaden borde täppas till kommande år, oavsett var räntan tar vägen.

En av månadens stora vinnare blev Hennes & Mauritz. För ett år sedan tävlade analytikerna och tonvis med andra experter om att berätta att aktien (som då stod i 125 kronor) skulle till 70–80 kronor och framför allt ”under hundralappen”.

H&M var ”dinner talk” precis som bostadsmarknaden och migrationen. Visst har bolaget fortfarande problem med fallande vinst, även om det ser ut att stoppas upp lite nu och visst kvarstår det höga varulagret och visst är marginalen hälften (!) av det historiska, men i en värld full av klädbolag som mosas står de ganska starkt. Online går strålande, försäljningen tar fart och äntligen drar de ner på expansionstakten samtidigt som de stänger alltfler butiker. Kostnadskontrollen är magnifik.  Och balansräkningen stark. Någon rea är det kanske inte på aktien, men jämfört med andra stabila bolag med låg rörelserisk och halva marginalen (läs Axfood och ICA) handlas den till tydlig rabatt.

Mer Sverige!

Carnegie Fonders Sverigeförvaltare Simon Blecher är gäst hos Placera och pratar bland annat om senaste börsoron, makroläget, hur sektorerna står sig och så klart förvaltarnas aktiefavoriter.

”Så kassaskåpssäkert det kan bli!”

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Överdrivna reaktioner åt båda håll
Carnegie Sverigefond

Överdrivna reaktioner åt båda håll

”As january goes, so goes the year ”är ett populärt uttryck från andra sidan Atlanten och med tanke på hur året inleddes på andra sidan ska det enligt sägnen bli...

Simon Blecher 10 februari 2020
En veritabel kassako
Carnegie Sverigefond

En veritabel kassako

December blev ännu en stark börsmånad i Stockholm genom en uppgång på ett par procent, och därmed blev 2019 det bästa börsåret på ett decennium. Handen på hjärtat trodde förstås...

Simon Blecher 13 januari 2020
Strukturaffärer lockar i Lux och ABB
Carnegie Sverigefond

Strukturaffärer lockar i Lux och ABB

Stockholmbörsens ångade vidare även i november, även om det var stora rörelser mellan små och stora bolag. Mindre bolag steg hela 4 procent, medan de större – läs OMX 30...

Simon Blecher 9 december 2019